20 тайни места, на които се крият причинителите на алергии – част 2

Препоръчваме ви:

Към първа част

7. Вентилатори и климатици – ако някога сте се вглеждали във вентилатора на прозореца си, то може да сте забелязали, колко мръсен може да бъде. Освен че събира много прашни частици, той ги разпространява във въздуха у дома. Добре е да почиствате редовно вентилатора и да избягвате да го използвате в дни, в които полените са повече. Същото се отнася и за климатиците ви. В себе си имат вградени филтри за прочистване на въздуха от полени и други алергени, но за да работят правилно, трябва да бъдат почиствани редовно.

8. Въздушни филтри – закупуването на вътрешни пречистватели може да помогне за отстраняване на някои замърсители и миризми от въздуха. Много често обаче, пропускате да почистите филтрите си и по този начин ги превръщате в своеобразни източници на алергени, причинявайки вторично разпространение. Закупуването на подобни въздушни филтри няма да промени съществено качеството на въздуха или начина, по който се чувствате, но може да ви е от полза, ако страдате от тежки алергии.

9. Прахосмукачката – редовното почистване с прахосмукачка може да помогне за отстраняването на полените, акари и други алергени от подовете у дома – по-специално, където е застелено с килими. Едновременно с това, възбужда малките частици, които летят във въздуха. Някои прахосмукачки изпускат прах и алергени от изпускателните си отвори. Най-добре е да използвате уреди с HEPA филтри, които да улавят максимално много частици, без да разпространяват допълнително. Уверете се, че сменяте торбичките и филтрите редовно.

10. Килими и мокети – дори и да използвате най-модерните системи за прахосмукачене на вашите килими и мокети, то трябва да знаете, че не можете да премахнете напълно полепналия прах и полени във влакната на вашите подови настилки. Колкото и да се стараете, напълното им отстраняване е невъзможно. Ето защо незастелените подове са далеч по-доброто решение на проблема от любимите ви килими.

11. Мебели – подобно на килимите и леглата, всички мебели вкъщи могат да съберат алергени като прах, акари и полени, пренесени от домашните ви любимци, като започнем от тапицираните дивани и столове, до тапицираните табли на спалните ви. Редовното почистване на мебелите може да помогне да отстраните праха от повърхностите и космите от домашните любимци. Бъдете внимателни с почистването с пара, която убива акарите, но може да ускори растежа на повече алергени, тъй като повишава нивата на влажност. Ако ви предстои обзавеждане, изберете си мебели, които натрупват по-малко полени по себе си, например кожата.

12. Косата ви – през пролетния сезон на алергиите, прашецът от околната среда попада в косата ви всеки път, когато излезете навън. Проблемът се усложнява, ако използвате стилизанти за коса (гел или пяна), тъй като по-лесно задържа по-дребните частици. Освен това, полепналите алергени, попадат в дома ви, във вашите дрехи, чаршафи, възглавници. Най-лесното решение е да измивате косата си след като се приберете или просто да слагате шапка в дните, когато престоят навън отнема повече време.

13. Зад мазилката на стените – Мухълът е най-често срещаният закрит алерген, причиняван от излишната влага. Той може да се появява и застоява целогодишно, но пролетните валежи увеличават вероятността от течове и високи нива на влажност у дома ви. Дупки в тавана или повреден водопровод в банята и кухнята, са най-честите източници на мухъл. Ако усетите, че в дома ви е прекалено влажно или намирисва на мухъл, ако получите необясними симптоми на алергия, то вземете навременни мерки, за да се справите с проблема. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *