Топ 10 храни, от които трябва да се пазите – част 2

Препоръчваме ви:

5. Месо от угоявани животни – животните, които се отглеждат специално заради месото им, се хранят с храни, като соя и царевица – все продукти с високо съдържание на омега-6 и ниско количество омега-3 мастни киселини. Поради ограничената жизнена среда, движенията на тези животни са ограничени, което води до натрупване на високо наситени мазнини. Освен това, за да растат по-бързо и да не се разболяват, биват инжектирани с хормони и антибиотици.

Ако не е оказано друго, то трябва да знаете, че повечето телешко, свинско и пилешко месо, се зарежда именно от големи стопанства, които процедират по посочения начин.

Стремете се към органично отглежданите животни, които се хранят с естествена храна и са с по-малко мазнини.

6. Червени меса и преработени месни продукти – Изследователи от Университета на Калифорния, в Сан Диего – факултет по медицина установяват, че червеното месо съдържа молекула, която хората не могат да произведат по естествен път – Neu5Gc. След поглъщането на това съединение, тялото развива антитела като имунен отговор и това може да доведе до хронична възпалителна реакция. Връзката между обработката и консумацията на тези меса с рака е още по-силна.

Червени меса са говеждо, агнешко и свинско, а преработените меса са шунка, наденици, салами…

Не е необходимо да изключите напълно червеното месо, може просто да намалите консумацията до веднъж седмично. Наблягайте на животните, хранени с органична храна, а месото си приготвяйте на водна пара, вместо да го преварявате.

7. Алкохол – Редовна и висока консумация на алкохол води до дразнене и възпаление на хранопровода, ларинкса, черния дроб. С течение на времето, хроничното възпаление насърчава растежа на тумори, предизвиквайки рак.

Видовете алкохол са много, като най-често употребяваните са бира, ябълкови вина, спиртни напитки, ликьори и вина.

Вместо да посягате към алкохола, може просто да си направите зелен чай, който със сигурност съдържа повече полезни вещества. Ако все пак не желаете да се ограничавате, то поне намалете количеството приеман алкохол.

8. Рафинирани зърна – много от зърнените култури, които ядем са изискани, лишени от фибри и витамин В. На практика консумираме само празни калории. Рафинираните зърнени храни имат по-висок гликемичен индекс от непреработените и когато ги консумирате повече, може да ускорят появата на дегенеративни заболявания, като рак, исхемична болест и диабет.

Най-често срещаните рафинирани зърна са: бял ориз, бяло брашно, бял хляб, спагети, макарони, бисквити и сладкиши.

Опитвайте се да консумирате минимално количество преработени храни, можете да си направите собствено брашно и хляб, които ще са по-леки и по-пресни от тези, които продават в магазинната мрежа.

9. Изкуствени хранителни добавки – Някои изкуствени хранителни добавки, като аспартам и мононатриев глутамат задействат възпалителни състояния, като ревматоиден артрит.

Съдържат се основно в пакетираните храни. Внимателно четете етикетите и преценявайте дали си струва да поемате риск с тяхната консумация, колкото и да са ви любими.

Освен ограничаване на консумацията на преработените храни, използвайте противовъзпалителни билки, подправки или естествени подсладители, за да овкусите храната си. Не разчитайте на хранителните добавки.

10. „Попълнете бланката”

Това е празното място, в което да запишете всички храни, към които сте чувствителни. За разлика от хранителните алергии, чиито симптоми изникват почти веднага, симптомите, причинени от хранителна непоносимост може да отнемат по-дълго време, за да бъдат установени. Когато симптомите на непоносимост се появяват, обикновено не им се отдава много внимание или се числят към причинителите на умора и главоболие. Но ако дълго време консумирате храната, която не се отразява добре на организма ви, то възпаленията ще се появят и ще бъдете изложени на риск от хронични заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *