14 Ключа за здравословно хранене

Препоръчваме ви:

Разработване на здравословни хранителни навици не е толкова объркващо или рестриктивно, колкото си представят повечето хора. Съществените стъпки са да се храните с храни, получени от плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, да ограничавате количеството преработени храни.

1. Разнообразявайте храната си – не всички хранителни вещества се идентифицират в храните, които са смятани за здравословни, така че консумирането на широк асортимент продукти помага да получите по-голямо количество от необходимите вещества. Освен това ще ограничите излагането на опасност от пестициди или токсични вещества, които се срещат в някои храни.

2. Дръжте под око порциите си – разбира се, може да ядете колкото си искате броколи или спанак, но що се отнася до калоричните храни, ограничавайте порциите. Ако се налага, разделете порцията си на части или я споделете с приятел. Така ще избегнете натрупването на излишни калории, мазнини и натрий.

3. Консумирайте много плодове и зеленчуци – включете в диетата си всякакви зелени, оранжеви, червени, жълти, лилави плодове и зеленчуци. Освен че ще приемете значително по-малко калории, хранителните вещества и фибрите в плодовете и зеленчуците могат да ви предпазят от рак и други заболявания.

4. Повече пълнозърнени храни – най-добре да консумирате пшеница, ечемик и овес. Пълнозърнените храни запазват триците и зародишите, в които се съдържат много хранителни вещества и фибри, полезни за вашето здраве.

5. Ограничете рафинираните храни и захарта – рафинираните въглехидрати в белия хляб, пастата и закуските почти не съдържат диетични фибри и хранителни вещества. Същото се отнася и за захарта, която е източник на празни калории и подпомага повишаването на теглото и натрупването на излишни мазнини.

6. Консумирайте риба и ядки – Ядки, мазни риби, авокадо, растителни масла – осигуряват здравословни ненаситени мазнини. Последни изследвания сочат, че макар калорични, те не водят до увеличаване на теглото. Освен това са полезни за здравето на сърцето и мозъчната дейност.

7. Премахнете животинската мазнина – наситените мазнини от червеното месо стимулират лошия холестерол. Заместете го с постно месо, обезмаслени или нискомаслени млечни продукти, растителни масла, ядки и риба.

8. Избягвайте транс мазнините – транс мазнините се получават от частично хидрогенирани растителни масла, използвани в преработваните и бързите храни. Те повишават лошия холестерол и водят до сърдечно-съдови заболявания.

9. Не се тревожете за холестерола – макар че препоръчителната доза за прием на холестерол на ден е 300 мг., има доказателства, че неговото влияние върху холестерола в кръвта не е толкова голямо. Все пак ограничете приема на наситени и транс мазнини.

10. Ограничете Натрия, повишете Калия – консумирайте повече калий, тъй като той понижава кръвното налягане. Храни, богати на калий са цитрусовите плодове, бананите, картофи, боб и кисело мляко.

11. Калций и витамин Д – важни за костите ви. Калций се получава от млечни продукти, портокалови сокове и соеви напитки. Витамин Д може да получите естествено от слънчевата светлина, но може да се наложи да си го добавяте чрез храна.

12. Хранителни добавки – Добавките не заместват здравословната диета, но в случаи, когато не можете да разнообразите в голяма степен менюто си, може да използвате хранителни добавки, с които да доведете приема на необходимите вещества до дневната препоръчителна доза.

13. Течните калории – някои течни калории идват от здравословни напитки, като плодови сокове и мляко, но повечето са от сода и подсладени напитки, алкохол. Безалкохолните са основен източник на захар и калории.

14. Ограничете алкохола – ако пиете, правете го в умерени количества, тъй като прекаленият му прием води до разнообразни здравословни проблеми. Понякога дори умереното пиене може да увеличи риска от някои видове рак. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *