Кога да включим водата в бебешкото меню

В днешното забързано ежедневие има някои малки детайли, които пропускаме при отглеждането на бебета.

Едно от тях е даването на вода на бебета. Може да си мислите, че е напълно нормално, но ще ви кажем, че има достатъчно изследвания и анализи, дори на Световната Здравна Организация, които съветват да не давате вода на бебета през първите 6 месеца. На тях трябва да се дава само майчина кърма.

Знаете колко бактерии и зарази може да съдържа водата. Бихме ви посъветвали да се насочите към дестилираната вода, но дори и там отново има някакви шансове за 100% чистота. На кърмените бебета се препоръчва да се дава само кърма.

Няма от какво да се притеснявате!

Кърмата задоволява жаждата на бебето, защото съдържа над 80% вода. Когато бебето смуче за кратко време, то смуче тази кърма, която е по-богата на вода. След като се пусне от гърдата и след кратко време отново засуква, то вече кърмата е с по-високи калорични свойства и задоволяване на глада. Приемете го като смяна на два съда за хранене и за утоляване на жаждата.

Всички бебета се раждат със стерилна чревна флора. В стомахчетата им няма вредни бактерии от външния свят и затова смесването на кърмата с други течности, може да доведе до проблеми със храносмилателната система и нежелани алергии.

Кога тогава да започнем да даваме вода на бебето?

Всяко дете е различно и е много трудно да се каже от кога да започнете. Най-честият отговор, които може да получите, дори от своя педиатър е, след като въведете твърди храни в менюто. Дневното количество вода, което детето може да поема е около 100мл на килограм тегло на ден и това става след първите 6 месеца, до навършване на една годинка. След този период е препоръчително детето да приема поне литър на ден минимум и на всеки килограм отгоре по 50мл. Ако детето например е 13кг, значи литър и 150мл.

Да не забравяме, че в тези цифри влиза не само водата в чист вид, но и всички други течности – кърма, сок, чай, дори супи.

Коя е подходящата вода за бебета и малки деца?

До навършване на първата годинка е задължително водата да бъде преварявана с цел дезинфекция. След навършване на една годинка, може да се насочим към бутилирана изворна вода, но в никакъв случай вода от чешмата! Минералната вода не се препоръчва за деца под 3 години.

Лекарите препоръчват малките деца да пият само изворна бутилирана вода с обща минерализация под 120мг.л и натриеви катиони под 20мг/л. Точно натриевите катиони са причина за задържане на вода в организма, което може да доведе до редица проблеми.

Много е важно да четете етикета на всяка бутилка вода, преди да я купите.

За да разберете, че детето ви не приема достатъчно течности, може да наблюдавате за следното:

– Детето не пишка достатъчно често и достатъчно количество.

– По-тъмна урина и по-плътна консистенция.

– Кожата на детето е бледа и суха, бузките и езика най-вече.

– При даване на вода, детето има голяма жажда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *