Дефицит на мед – как да се справим – част 2

11 ползи за здравето на медта

1. Подкрепя здравословен метаболизъм

Медта играе жизненоважна роля в до 50 различни метаболитни ензимни реакции, които се случват в тялото всеки ден. Необходими са ензимни реакции за различните органи, за да поддържаме метаболизма ни нормално протичащ, тъй като те са това, което позволява на нервите да комуникират помежду си.

Това е една от причините, поради които медните ензими са особено разпространени в тъканите на тялото с най-голяма метаболитна активност, включително сърцето, мозъка и черния дроб.

Медта е важна за нервната система, сърдечно-съдовата система, храносмилателната система и почти всяка друга част на тялото поради влиянието му върху метаболитните процеси.

Медта е от съществено значение за синтеза на аденозин трифосфат, известен също като АТР, който е източникът на енергия на организма. Ето защо недостигът на мед може да доведе до бавен метаболизъм, ниска енергия и други признаци на лошо метаболитно здраве.

2. Помага да се осигури тялото с енергия

АТР е горивото, което тялото използва и основният си източник на енергия. ATP се създава в митохондриите на клетките и медта е необходима, за да се получи правилно тази продукция. Медта действа като катализатор при намаляването на молекулния кислород във водата, което е химическата реакция, която се осъществява при синтезиране на АТР.

Медта също така прави протеините по-достъпни за организма, като освобождава желязото в кръвта, което го прави по-добре оползотворено. Тъй като влияе върху метаболизма на АТР и белтъчините, той е важен за цялостното излекуване на мускулите, ставите и тъканите на организма и за поддържането на високи енергийни нива.

3. Необходими за правилна мозъчна функция

Според проучванията, медта влияе върху някои важни мозъчни пътечки, включващи допамин и галактоза. Тези невротрансмитери са необходими, за да запазят нашата енергия, да поддържат щастливо настроение и перспектива и да помогнат с фокусирането.

Без достатъчно мед в организма могат да се появят признаци на дефицит на мед, като ниска метаболитна активност, умора, лошо настроение и др. Това са знак, че мрежата от реакции и метаболитните пътища, включващи мед, страдат.

Медта също участва в използването на няколко антиоксиданти, включително витамин С и супероксид дисмутаза, аскорбат оксидаза и тирозиназа. Витамин С и други антиоксиданти са от решаващо значение за спиране на увреждането на свободните радикали в мозъка и забавяне на процеса на стареене, който може да предизвика признаци на стареене, рак и невродегенеративни заболявания.

4. Може да бъде полезен при предотвратяване на невродегенеративни заболявания

Изследванията за медната и мозъчната функция все още трябва да бъдат допълнително проучени, но предварителните резултати показват, че терапията с мед може да има положителни резултати при подпомагането с различни невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер или Паркинсон.

Въпреки това медта може да стане токсична, когато се придобива в твърде високи нива, което води до поява на потенциални увреждания на мозъчната функция. Според експерти, медта изисква строго регулирани хомеостатични механизми, за да се осигури адекватно запазване на запасите в организма, без да има токсични ефекти.

Все още има дебат в медицинската общност за това дали високите нива на мед са твърде рискови, за да се използва този минерал като потенциално лечение на невродегенеративни заболявания. Изследванията обаче потвърждават, че наличието на дефицит на мед може да увеличи риска от увреждане на мозъчната функция и потенциално свързано с възрастта когнитивно понижение.

5. Намалява симптомите на артрита

Медта има противовъзпалителни способности, които спомагат за облекчаване на болката и сковаността, свързани с артрита. Също така има способността да помогне с мускулна сила, да намали болката в ставите и да поправи съединителната тъкан.

Някои хора с артрит дори избират да носят медни гривни или ленти, защото се смята, че медта може да се абсорбира през кожата и може да помогне за намаляване на болезнените симптоми.

6. Поддържа здрава нервна система

Друго предимство на медта е, че помага да се предпази миелиновата обвивка, която е външният слой около нервите. Освен това, богати на мед храни понякога получават прозвището „Храна за мозъка“, тъй като медта е известно, че стимулира мисловния процес и да помага на когнитивната функция.

Медта действа като мозъчен стимулант, защото участва в процесите на някои транспортиращи протеини, които „запалват” невроните в мозъка.

Вярва се, че мед позволява на невронни пътища да се развиват напълно, ускорявайки творческите процеси, вземането на решения, памет, комуникация, както и други важни когнитивни функции, които разчитат на здрава нервна система и невротрансмитерна сигнализация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *