Какво може да Ви причини промяната на лятното часово време?

И отново настъпва време за преместване на часовниците с един час напред. Промяната, която е свързана от една страна с получаването на екстра час дневна светлина, но от друга страна, с един час по-малко време за сън сутрин.

Като цяло, коригирането на промяната на времето през пролетта е по-трудно, отколкото когато часовниците се върнат един час през есента. Но загубата на един час сън може да направи повече, отколкото просто да ви накара да се почувствате странно – това може да има сериозно въздействие върху настроението, двигателните умения, апетита и дори сърцето ви.

Ето някои от начините, по които промяната в „пролетта напред“ може да повлияе на вашето здраве – и какво да направим за него.

1. Настроение и производителност – Преходът към лятно часово време често води до прекъсване на цикъла на съня. Когато часовникът се премества напред, тялото трябва да се адаптира към заспиване по-рано, което може да остави хората неспокойни през нощта и да предизвика сънливост на следващия ден.

Средно европейците губят 40 минути сън, когато поставим часовниците напред през пролетта. Такива нарушения на съня могат да доведат до смущения в настроението и повишена раздразнителност.

Прекъсването на съня може също да повлияе на паметта, ефективността и нивата на концентрация.

2. Травми на работното място – Лишаването от сън може да повлияе на моторните умения, а изследванията показват, че това може да доведе до наранявания на работното място, особено при преминаване към лятното часово време.

Изследване от 2009 г. изследва данни за над 500 000 контузии в минното дело от 1983 до 2006 г. и е установено увеличение от 5,7% в понеделник след промяната на времето. Нещо повече, нараняванията били по-тежки, което води до 68% увеличение на броя на пропуснатите дни на работа.

3. Увеличаване на концентрацията на ПТП – Изследванията също показват скок в автомобилните катастрофи след промените в лятното часово време.

В проучване, публикувано в American Economic Journal, се анализират автомобилните злополуки точно преди и след лятно часово време в САЩ за период от 10 години. Резултатите показват 6% увеличение на катастрофите веднага след като хората върнат часовниците си през пролетта, което възлиза на повече от 300 смъртни случая.

4. Зачестяват сърдечните проблеми – Неотдавнашно проучване установи, че преходът към лятно часово време може да бъде свързан с повишен риск от сърдечен удар.

Изследователи от Финландия са анализирали над десет години данни за удар и са установили, че общата честота на исхемичен инсулт – която е причина за повечето случаи на инсулт и е причинена от кръвен поток, блокиращ притока на кръв към мозъка – е нараснала с 8%,  два дни след преминаването към лятно часово време.

Раковите пациенти и хората над 65-годишна възраст изглежда са изложени на по-висок риск от инсулт непосредствено след промяната на времето, съответно с 25% и 20% повишен риск.

Проучване от 2014 г., публикувано в списание Open Heart, също така установява, че поставянето на часовници напред един час през пролетта също е свързано с по-висок краткосрочен риск от сърдечен удар.

Докато и двете проучвания показват само асоциация, а не причинно-следствена връзка и не разглеждат потенциалните причини за връзката, експертите смятат, че нарушенията на съня играят роля.

към втора част

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *