На старта в сезона на гриповете сме, ето какво трябва да знаете за Имунната система: / част 2

На старта в сезона на гриповете сме, ето какво трябва да знаете за Имунната система: / част 2

Имунната система е съвкупност от множество биологични структури и процеси в организма, предпазващи го от болести.



ТРЕНИРОВКИ
Счита се, че спортните занимания повишават имунните сили на организма чрез подобряване на метаболизма и ускореното изхвърляне на токсини. Но това е вярно само при две условия. Първо, заниманията да са редовни, тъй като епизодичните спортни изяви по-скоро стресират прекалено организма, което води до спад в имунната защита. Второ, тренировките трябва да са с умерено натоварване, без претрениране и да са подкрепени с адекватно възстановяване (хранене, сън, почивка). Всъщност, претренирането е един от най-големите врагове на имунната система, но дори и правилно дозирани физичеки натоварвания водят до временен спад в имунната защита в часовете след тренировката.
Всяка тренировка е стрес за организма, на който той реагира с различни хормонални промени. От една страна се покачват хормоните тестостерон и хормонът на растежа, което е благоприятната част. Но от друга страна, при физическо натоварване се увеличава секерецията на стресовите хормони, като тяхното ниво е правопропорционално на интензивността и продължителността на тренировката. Кортизолът подтиска имунната система чрез намаляване на размножаването на някои бели кръвни клетки. Ключов е моментът след тренировката, когато концентрацията на стресови хормони е в своя пик на фона на енергийно изтощение.
Умерените упражнения обаче неутрализират вредното въздействие на стреса като подпомагат освобождаването на ендорфини. Това са естествени химични вещества, които ни помагат да се чувстваме добре.

ХРАНЕНЕ
Разнообразното и пълноценно хранене е в основата на изграждането и поддържането на силна имунна система. Храната трябва да осигурява всички необходими макро- и микроелементи.
На първо място ви трябват достатъчно пълноценнибелтъчини. Недостигът им, както и общото недохранване са основната причина за отслабена имунна система. Аминокиселините, от които са изградени белтъчините взимат пряко участие в синтеза на имуноглобулините, които атакуват микробите и вирусите.
Храната трябва да е достатъчно балансирана, за да осигурява дневните ни нужди от витамини и минерали, най-вече А, В2, В6, В12, С, Е, желязо (сусам, боб, соя, нахут, леща, риба, слънчоглед, пшеница, бадеми, коприва, ов. ядки), цинк (сусам, овесени ядки, леща, соя, фъстъци, грах, месо, орехи, боб, бадеми, пшеница),магнезий (сусам, кашу, соя, нахут, боб, фъстъци, бадеми, коприва, лешници) и селен (зелен лук,боб, соя, фъстъци, ориз, месо, пшеница, чесън, краставици, портокали, мандарини,царевица, спанак).
Но при повишен прием на енергия и мазнини и наднормено тегло се наблюдават по-често нарушения в имунната система. Установено е, че капацитетът на имунните клетки”убийци” да унищожават туморни клетки е бил увеличен, когато приемът на мазнини е бил намален от 32 на 22% от енергийната стойност на диетата.(по данни от проф. д-р Стефка Петрова-ст. научен сътрудник по хранене и диететика-Национален център по хигиена, медицинска екология и хранене.
Омега 3 мастни киселини са известни със своя положителен ефект върху имунната система. Освен това те намаляват възпалителните процеси и увеличават дейността на белите кръвни клетки. Ще ги откриете основно в рибата (скумрия, сьомга, херинга, пъстърва, сардина и други), орехите и лененото семе.
Не пренебрегвайте и силата на качествените въглехидрати. Те ни осигуряват енергия за мозъка и усилена мускулна работа и предпазват белтъчините от изгарянето им за енергия. Но внимавайте с простите захари! Голямото покачване на кръвната захар, което те предизвикват, дезактивира фагоцитите в продължение на часове. Продължителното свръхнатоварване със захари може да доведе до свързването им с белтъчни молекули и образуване на т.нар. “гликирани белтъци”, които могат да предизвикат автоимунни заболявания.
Приемът на достатъчно вода също е от съществено значение за правилното функциониране на имунната система.
Приемането на достатъчно количество вода поддържа кръвта ни в течно състояние, позволяващо най-бърз транспорт на клетките на имунната система. В допълнение лигавиците на носа и устната кухина също се нуждаят от достатъчно количество вода за поддържане на бариерните си функции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *