Каперси

Каперси е растение от подцарство васкуларни, отдел покритосеменни, от клас двусеменни, семейство Capparaceae, род Capparis с официално название C. Spinosa. Името означава бодлив кипарис. То представлява клонест храст с нежни и нетрайни цветове. И трябва да се берат на ръка, защото цветовете са фини. Пъпките, които могат да достигнат до цял сантиметър, нямат характерния им и познат из кулинарните среди  вкус, преди да се мариноват. Култивира се от Европа до Америка, диворастящ се среща в Средна Азия.

Тази вкусна храна изисква доста усилия да се добие, тъй като плодът трябва да се изсуши на слънце, след това да се маринова, което отнема 3 месеца. Мариноването може да се направи в оцет, вино и саламура, докато не придобие тъмнозелен цвят. Поставен в сол, може да се намери и по магазините.  

След като се мариноват каперсите, добиват лимонов вкус, което ги прави любим дресинг към различни салати, заливки, сосове, различни ястия, зеленчуци, месо или риба. Могат да се консумират директно.  Хубавото на маринованите каперси е че вече могат цели 9 месеца да се съхраняват в хладилник.

Освен с невероятния вкус, те са особено полезни, защото са богати на протеини и на витамин С, в тях има и полезните за стомаха фибри, също йод и ненаситени мазнини, както и органични киселини.Тъй като не се излагат на термична обработка, каперсите запазват тези полезни вещества, готови да ги дарят на организма ви при всяко вкусно похапване.

От каперсите може да се направи отвара, която ни е пръв помощник при заздравяването на рани, помага и при зъбобол. Отварата укрепва сърцето и щитовидната жлеза, а ако си приготвим отвара от корените на растението, ще получим прекрасно обезболяващо средство.

Може да се направи запарка от кората на каперсите, нея ползваме при неврози. Ако добием масло от семената на полезното растение, ще можем да ползваме за масаж.

Каперсите са доказани като съсирващо, антисептично и обезболяващо средство.

Все пак трябва да се внимава при приема, защото не се препоръчват за хора с проблеми с бъбреците, жлъчката или черния дроб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *