Лечебните свойства на джинджифила

Препоръчваме ви:

Джинджифилът е цъфтящо растение, което произхожда от Китай. Принадлежи към семейството Zingiberaceае и е тясно свързано с куркума и кардамон. Коренището най-често се използва като подправка. Джинджифилът има много дълга история на употреба в различни форми на традиционната/алтернативната медицина. Той е използван за подпомагане на храносмилането, намаляване на гаденето и при грип и настинка. Може да се използва пресен, сушен, на прах или под формата на масло или сок. Понякога се добавя към преработени храни и козметика. Съдържа Гингерол, който е с мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Джинджифилът е ефективен срещу гадене. В миналото мореплавателите често са употребявали джинджифила за лечение на морска болест. Освен това облекчава гаденето и повръщането при пациенти на химиотерапия, бременни, като количеството трябва да е ограничено.

Джинджифилът помага срещу мускулни болки от физическо натоварване. Ежедневният прием на 2 грама в продължение на 11 дни, значително намалява мускулните болки, при хора, извършващи упражнения. Счита се, че това действие е свързано с противовъзпалителните свойства на подправката. Освен това, помага и при хора с остеоартрит.

Джинджифилът може драстично да намали нивата на кръвната захар и да подобри състоянието на болните от сърдечно-съдови заболявания. Последните проучвания сочат, че 2 грама на ден понижават нивата на кръвната захар с до 12% при пациенти с диабет тип 2. Освен това, джинджифилът намалява и нивата на холестерола, което подпомага намаляването на риска от сърдечни заболявания, включително и инфаркт.

Друга полза е за пациенти, страдащи от диспепсиа, заболяване, което се характеризира с повтаряща болка и дискомфорт в горната част на стомаха. Смята се, че забавеното изпразване на стомаха е основният двигател на лошото храносмилане. Тук ролята на джинджифила е да ускори изпразването на стомаха.

Джинджифилът има добър ефект при болки в стомаха, поради менструален цикъл при жените. 1 грам е достатъчен да намали драстично болката, еквивалентно на медицински препарати като ибупрофен.

Джинджифилът съдържа вещество, което помага за предотвратяване на някои видове рак. Ракът е сериозно заболяване, което се характеризира с неконтролиран растеж на анормални клетки. Екстрактът от джинджифил е проучен като алтернативно лечение на някои видове рак, което се дължи на веществото Гингерол. Добри резултати има при хора, страдащи от рак на дебелото черво, на панкреаса, на гърдата и на яйчниците.

Оксидативен стрес и хронично възпаление може да ускорят процеса на стареене. Те се смятат за едни от основните фактори за болестта на Алцхаймер и свързания с възрастта когнитивен упадък. Някои проучвания при животни показват, че антиоксидантите и биоактивни съединения в джинджифила може да инхибират възпалителните реакции, които се случват в мозъка. Има и някои доказателства, че джинджифил може да подобри функцията на мозъка директно. В проучване на 60 жени на средна възраст, екстрактът от джинджифил подобрява времето за реакция и работната памет.

Гингеролът, активната съставка в джинджифила може да спомогне и за намаляването на риска от инфекции. В действителност, екстракт от джинджифил може да инхибира растежа на различни видове бактерии. Особено активен е срещу устните бактерии, свързани с възпалителни заболявания на венците, като гингивити, периодонтити. Пресният джинджифил е ефикасен срещу вируса, който причинява респираторни инфекции.

Всички тези здравословни ползи нареждат джинджифила сред суперхраните. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *