Кейл, суперхрана срещу болести

Кейл, Brassica oleracea, е зимен зеленчук от семейството на зелето. Той е със зелен цвят и много приятен вкус. Специалистите по хранене го класифицират с определението „суперхрана“ заради разнообразния състав на хранително активни вещества. През Средновековието кейл е един от най-разпространените зеленчуци в Европа. Съществуват исторически данни, че зеленчукът е бил отглеждан от древните римляни и гърци. През 19 в. растението е пренесено в Канада, а оттам по-късно в САЩ. Днес се различават няколко вида кейл. Видовете се класифицират на базата на дължината на стеблото, формите и цвета на листата.

В химичния състав на този зеленчук влизат витамини А, В1, В2, В3, В9,С, Е и К, минерали магнезий, мед, калций, желязо, фосфор и калий. Откриват се още фибри, протеини и омега-3 мастни киселини. Съдържа само 36 калории.

Кейлът е много ценен заради неговите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Той е много добре изучен, особено като лекарствено средство за лекуване на ракови заболявания. В него се съдържат противоракови хранителни вещества, които са наречени глюкозинолати. Ако организмът не приема антиоксиданти с храната, той може да изпадне в метаболитно състояние, което се нарича оксидативен стрес. Ако не се приемат натурални противовъзпалителни средства, тялото не може да се справи с инфекциите и може да се получи хронично възпаление. Горните две състояния са предпоставка за появата на ракови заболявания. Според изследвания на различни видове ракови заболявания превантивната консумация на кейл има много добър ефект, поне в сравнение с повечето храни. Антиоксидантните свойства на зеленчука се дължат на високата концентрация на химични вещества флавоноиди и каротеноиди. От състава на флавоноидите се отличават кемферол и кверцетин, но според изследвания в кейла се съдържат минимум 45 различни вида антиоксиданти.

Друг интересен факт е огромното количество витамин К. Една чаша кейл осигурява в пъти повече витамин К, отколкото е дневната доза. Този витамин е ключов нутриент за регулиране на възпалителните процеси в организма. Консумацията на зеленчука има силно детоксикиращо действие върху клетките на тялото. Големи надежди се възлагат на кейла, тъй като според първоначални изследвания той може да защити стомашната лигавица от ускорения растеж на хеликобактер пилори, която причинява язва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *