Ароматна ванилия срещу преяждане

Препоръчваме ви:

Ванилията, Vanilia planifolia е многогодишно растение от род Орхидеи. От него се извлича подправката, която всички познаваме и е любима на много хора. Растението е разпространено в субтропичните и тропичните зони на света. За негова родина се смята Мексико, тъй като единствено в този район ванилените растения могат да бъдат опрашени по естествен път. Във всички останали части на света, където орхидеята вирее, тя се опрашва изкуствено. Името на растението идва от испанската дума vainilla, която означава ножница, заради формата на шушулките, която е продълговата и в която се намират ванилените пръчици. Подправката е една от най-скъпите в света, след кардамона и шафрана.

В химичния състав на подправката участват витамини В6, ниацин, рибофлавин и тиамин, елементи фосфор, магнезий, мед, цинк, манган, калций, желязо, натрий и калий. В 100 грама от нея се съдържат 0.06 грама белтъчини, 12.65 грама въглехидрати, 0.06 грама мазнини и 288 калории. Ваниловата есенция се добива подобно на производството на кафе, с филтрация през алкохол и вода на натрошените зърна.

Ванилията е била позната още от времето на ацтеките, които са приготвяли от нея специална напитка, която се смятала за мощен афродизиак. През 17-ти век е установено, че ванилията може да се използва като подправка за храни. Екстрактът от семената на растението се използва в хранително-вкусовата промишленост за ароматизиране на какао, сладки сосове, безалкохолни напитки, сладка, конфитюр и сладоледи. Той има положително действие върху храносмилателната система и стимулира отделянето на жлъчка. В днешно време ванилията не се използва като лечебно средство. Някои фармацевтични компании я използват за ароматизиране на някои лекарства. Ванилията, която се разпространява под формата на бял прах в магазините, всъщност представлява синтетичен ванилин, който е много по-евтин като съставка, но неговият аромат не може да се сравни с този на органичната подправка.

Ванилията съдържа антиоксиданти и затова може да се използва при възпалена кожа. Ако имате проблеми с излишните килограми, тя може да ви помогне. Всеки път преди ядене помирисвайте екстракт от ванилия. Смята се, че така мозъкът спира производството на хормони, които стимулират глада, тъй като миризмата на подправката го кара да отчита, че сте поели повече храна, отколкото сте консумирали в действителност. Така на хранене поемате по-малко калории, без да гладувате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *