Клеевата тинктура като универсално лекарство

Препоръчваме ви:

Прополисът или пчелен клей представлява смолисто вещество, което има от блестящо тъмножълто до кафяво-зелен цвят. Той е пчелен продукт с приятен аромат на мед, восък и растителни пъпки, с лют и горчив вкус. Думата прополис има гръцки произход и означава „защита на града“. Пчелите събират прополис, защото го използват като строителен материал в кошера с антибактериални свойства. На базата на прополис се съставят други продукти, сред които и клеева тинктура. Тя представлява 30% спиртен разтвор на прополис.

Клеевата тинктура има много сложен химичен състав, който все още не е напълно изследван. В нея се съдържат витамини A, B1, B2, B6, C и E, дъбилни вещества, аминокиселини, флавоноиди, восък, терпени, етерични масла, фенолни киселини и етери, протеини, глюкозиди, алдехиди, естери и цветен прашец.

Всички пчелни продукти са доказали многократно положителното си влияние върху здравето и дълголетието на човека. Клеевата тинктура набира все по-голяма популярност във фармацията и козметиката. Тя има доказани противогъбични, антибактериални, противовирусни и противоплесенни свойства. Може да се употребява вътрешно и външно. В зависимост от предназначението й могат да се използват различни концентрации. Обикновено в стоматологията се използва 2% или 4%-ов разтвор на прополис, а за външно и вътрешно приложение се употребява 10%, 15%, 20%, 30%-ов разтвор. По принцип, когато се приготвя клеева тинктура, прополисът се разрежда до 30%-ов разтвор, защото от него лесно могат да бъдат разредени всички останали концентрации.

Клеевата тинктура притежава изразен бактериостичен и бактерициден ефект спрямо патогенните бактерии. Ако тя бъде съхранявана правилно, нейните свойства се запазват в продължение на 3- 4 години. Също така антибактериалните свойства са стабилни на висока температура. Антимикотичните свойства на прополиса са силно изразени спрямо много причинители на редица заболявания по кожата и окосмените части по тялото. Особено изразено е действие на клеевата тинктура върху гъбичните заболявания в устната кухина, срещу болести на стомашно-чревния тракт и на дихателните пътища. В такива случаи дори концентрация от 0.01% има силен ефект. Клеевата тинктура ускорява заздравяването на рани, особени такива, които се дължат на хирургическа интервенция. Тинктурата може да се употребява разредена във вода за жабурене и гаргара срещу афти в устата, срещу болки в гърлото, за заздравяване на венците и за устна хигиена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *