Райска ябълка за витамини

Препоръчваме ви:

Райската ябълка, Diospyros kaki, представлява растение от тип дърво, което е член на семейство Абаносови. Дървото ражда екзотичен плод, който е наречен със същото име. На външен вид плодът наподобява нещо средно между червен домат и жълта ябълка, с овална форма и с наситено оранжево оцветяване. На гръцки името му означава божествен огън. За родина на райската ябълка се смятат Китай и Япония. Чак през 18 век тя се разпространява в района на Средиземноморието, а след това и в Америка. В България райската ябълка вирее в някои райони на Южна България и по Черноморието. Дървото се отличава с изключителна издръжливост на студ и ниски температури. Съществуват 5 сорта райска ябълка, Suruga, Jiro, Fuyu, Costata и Giant Fuyu. За да се консумира, плодът трябва да е напълно узрял и да е мек, тъй като недобре узрял няма сладък вкус.

Райската ябълка има изключително богат химичен състав. В него участват елементите калций, натрий калий, магнезий, манган, фосфор, мед и желязо, витамините А, В1, В2, С, Р, РР и Е. В узрелите ябълки количеството на захарта е около 18%., като 85% от нея е фруктоза. В тях се откриват още пектин, танин, дъбилни вещества, протеини. въглехидрати и органични киселини. В 100 грама райска ябълка се съдържат 33.5 грама въглехидрати, 0.8 грама белтъчини,127 ккал, 64.4 мл. вода и 0.4 грама мазнини.

В миналото райската ябълка е била използвана при лечение на заболяването скорбут, което се дължи на недостиг на витамин C. Днес тя се използва основно за лечението на кашлица и настинки, на малокръвие, стомашно-чревни проблеми, диабет и заболявания, които са свързани със запушване на дихателните пътища. Сокът от райската ябълка има отхрачващо действие, а под формата на компрес плодът може да се използва за по-бързо заздравяване на рани. Заради високо съдържание на йод в плода, той е подходящ като профилактично средство срещу заболявания, които са свързани с щитовидната жлеза. Райската ябълка има отлични антиоксидантни свойства, като спомага за изхвърляне на свободните радикали от организма. Плодът се справя много добре при проблеми, които са свързани със сърдечно-съдовата система и високо кръвно налягане. Той се отличава с отлични пикочогонни свойства, а консумацията на 3 плода на ден е отличен регулатор на проблемното кръвно налягане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *