Гулия за здрава храносмилателна система

Препоръчваме ви:

Гулията, Helianthus tuberosus, е многогодишно тревисто растение от род Asteraceae. В различните части на света го наричат още земна ябълка, йерусалимски артишок, германски картоф, малък слънчоглед, захарен картоф или топинамбур. Външният вид на растението много наподобява слънчоглед. Земната ябълка се отглежда основно в Австралия, Северна Америка и Русия. Днес тя има определено стопанско значение само в някои райони в Южна Франция и Холандия. За родина на гулията се смята Мексико, тя е била отглеждана култура още по времето на индианците преди Колумб.

В гулията се откриват много биологично полезни вещества. В нея се откриват витамини А, С, В6, фолиева киселина, ниацин и тиамин, минерали цинк, калий, фосфор, желязо, силиций, фосфор и калий. Откриват се още органични и аминикиселини, фибри, инулин и пектин. В 100 грама сурова земна ябълка се съдържат 73 калории, 1.6 грама фибри и 17.4  грама въглехидрати. Гулията може да се консумира сурова, на салата, или сготвена.

Многото полезни свойства на гулията са обусловени от богатото й съдържание на разнообразни вещества, както и от високото съдържание на инулин. Той представлява уникален захарид, който се състои основно от фруктоза. Има пробиотично действие върху организма, тъй като стимулира растежа на полезните бактерии в чревната флора. Освен това спомага за намаляване на холестерола и триглицеридите в организма. Консумацията на този плод регулира кръвното налягане и има благоприятно действие върху храносмилателната система. Земната ябълка е много подходяща за повишаване на имунната система при отслабен организъм и инфекции. Съдържащият се в него инулин увеличава усвояването на магнезий и калций, което намалява риска от появата на остеопороза. Плодът е често използван като лечебно средство за намаляване на кръвната захар. Той, за разлика от картофите, се разгражда до фруктоза, а не както при тях до глюкоза, и по този начин не оказва голямо влияние върху нивата на кръвната захар. Грудките на растението могат да се прилагат като средство за пречистване на кръвта от различни замърсявания и тежки метали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *