Аспержи срещу задържане на течности

Аспержата, Asparagus officinalis, представлява многогодишно тревисто растение, което е култивирано от човека преди повече от 2000 години. Първите доказателства за консумирането на аспержите като храна са открити в пирамидата на Сакара в Египет. Древните римляни и гърци дори са изсушавали този зеленчук и са го консумирали през студените месеци. В Древен Рим аспержите са се отглеждали и брали само от определена група хора, които са били специализирани в тези дейности. Кралят Слънце Луи XIV е наричал аспержата „кралица на зеленчуците“. Аспержите са зеленчук, който е близък на чесъна, на лука и на праза. Съществуват около 3000 вида аспержи, но най-често се предлагат виолетовите, зелените и белите аспержи.

Аспержите са богати на въглехидрати, белтъчини, витамини и минерални соли. В тях се откриват витамини А, В1, В2, В6, В9, С и К, елементи фосфор, манган, калий и мед, селен, хром, аспарагин, фибри и протеини. В 100 грама аспержи се съдържат 40 калории и 2,5 грама протеини.

Аспержите се отличават с много лечебни свойства. Те имат диуретично, спазмолитично, потогонно, слабително, седативно, успокояващо и противовъзпалително действие. Този зеленчук е много подходяща храна за хора, които задържат течности. Неговите съставки имат стимулиращи и укрепващо действие върху бъбреците. Също така те ревитализират работата на пикочния мехур. Консумацията на аспержи уравновесява нивата на хормоните при жените и насърчава плодовитостта. Съдържащите се в тях фолати са от огромно значение за здравето и функционирането на сърдечно-съдовата система. Тези фолати участват в метилатионовия цикъл. Това е биохимичен цикъл, при който 3 атома водород и 1 атом въглерод се прехвърлят от една молекула в друга. Консумирането на 400 мкг фолати всеки ден редуцира риска от появата на сърдечни удари.

Аспержите са подходящи за консумация от хора, които страдат от ревматизъм и артрит. Бременните е добре да включат аспержи в първите месеци от бременността си, тъй като те помагат в борбата с вродените дефекти у ембрионите. Техните компоненти, витамин В и фолат, са от съществено значение за правилното клетъчно делене и синтеза на ДНК в плода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *