Агар агар, растителният желатин

Агар-агар е продукт, който представлява смес от полизахаридите агаропектин и агароза. Сместа се получава с екстракция на кафяви и червени водорасли, които виреят в Бяло море и Тихия океан. Той е открит в Япония през 1658 година, от Минора Танземон, и е наречен кантен. Агарът представлява растителен заместител на желатина. Във воден разтвор сместа образува трайно желе. Той е признат за най-силното желиращо средство до момента и неговата употреба е разрешена във всички страни по света. Използва се като стабилизатор за поддържане на вискозитета на консистенцията на продуктите. Агар-агар има температура на топене около 80 градуса, няма аромат, цвят и вкус. Той намира голямо приложение при приготвянето на желирани меса, кремове, сладолед, млечни продукти, мармалади, бонбони и пудинги. В хранителната промишленост този стабилизатор е познат като добавка Е 406.

Агар-агар има здравословни ползи за организма. Той спомага за редуциране на високите нива на лошия холестерол, пречиства организма, освен това е богат на фибри и не съдържа калории. Натуралният продукт представлява лаксативен агент, който има положително влияние върху запека и предпазва чревния мукус от възпаление. Агарът е много добър източник на минерални вещества и соли за човешкия организъм. Той стимулира функциите на черния дроб и спомага за нормалното протичане на обмяната на веществата. Освен това не съществува максимална доза за използване на съставката. В някои държави дори се използва в лечебни и бебешки храни.

Агар-агар има няколко предимства пред желатина. Той може да се използва от хора, които спазват специална диета, от вегани и вегетарианци, защото се извлича от водорасли. Освен това той стяга по-бързо и по-силно от желатина, а освен това е готов за употреба още в момента, в който сместа е изстинала. Агарът е термо-обратим, като това означава, че може да се кипне, да се остави за известно време да се втвърди и след това пак да се кипне без проблем. След приемане, с или без храна, агарът разширява своя обем, което създава усещане за ситост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *