Бахар

Бахарът или Pimenta officinalis, е вечно зелено дърво от семейство Миртови. Може да достигне цели 9 метра. Растението цъфти през лятото и тогава има малки бели цветове. В началото плодовете са зелени после добиват червеникав или кафяв цвят. Трябва да се берат малко преди да сменят цветовете и после се сушат 1 или 2 седмици, докато плодчето се свие в тъничка обвивка. Тъй като неговата родина е Южна Америка, той е би познат на индианците в Мексико като те са използвали консервиращото му свойство.

Ароматът на неговите зърна прилича много не на една подправка а на смес от карамфила, канелата и индийското орехче. Затова и се казва така, идва от  „бахарат” от арабски означава смес от подправки, точно този му аромат го прави предпочитаn още в Късното средновековие на стария континент. Той подобрява храносмилането и повишава апетита, така че е хубаво да го прибавяме към храната си ако от дълго време нямаме апетит. Може да овкусим с него супите, но също и рибни и месни ястия.

Ако правите туршии или маринати е хубаво да го добавите, с него можете да си направите къри или да съчетаете с черен пипер, целина, лук, дафинов лист, чесън и карамфил.

Все пак е хубаво да внимавате с консумацията на бахар и неговото производно масло ако страдате от стомашни, чернодробни, или бъбречни заболявания.

По принцип се употребяват несмелените семена, ако се смели може да се използва не само със солени храни, но също така да се добави към меденки или сладки бисквити. Страхотно съчетание се получава, когато се добави към греяното вино или ракията.

Бахарът е съставен от мастни вещества, некристализирани захари, етерични масла и ароматни вещества.

Много е важно ако го използваме за лечебно средство да го приемаме в малки количества. Хубаво е да го ползваме след хранене ако имаме лошо храносмилане или болки в червата, причинени от газове.

В родната му Ямайка пият чай от бахар при настинки, менструални болки и стомашно разстройство. В Коста Рика го ползват за лечение на диабет освен за горепосочените, в Гватемала смачканите плодове се ползват за натъртвания, ставни и мускулни болки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *