Кимион за добро храносмилане

Препоръчваме ви:

Кимионът, Cuminum cyminum, представлява едногодишно тревисто растение от семейство Сенникоцветни. Той произхожда от района на Средиземноморието, а днес най-много от него се отглежда в Египет, Сирия, Мароко, Индия, Чили и Северна Америка. Плодовете на растението представляват семена, които се използват като подправка. Те се отличават със специфичен горчив вкус и топъл аромат, който се дължи на високото съдържание на етерични масла в тях.

В химическия състав на кимиона се откриват белтъчини, оцетна киселина, смолисти вещества, мазнини, флавоноиди кверцетин и кемпферол, изорамнетин, кумарини, 13-16% тлъсто масло и 3-7% етерично масло. В зеления кимион могат да се открият витамини В, С и Р, и арбутин.

Кимионът е бил използван като подправка и лекарство още от времето на Древен Египет. Арабите и латиноамериканците го използват за подправка в много видове къри и гарам масала. Също така той намира употреба при производството на колбаси, защото има много добри консервиращи свойства. Народните лечители отдавна са установили, че растението има положително влияние върху човешкия организъм. Кимионът има много полезни свойства, но най-силно влияние оказва върху храносмилателната система. Той има жлъчегонно, релаксиращо и газогонно действие. Стимулира секрецията в жлъчката и в стомаха, повишава апетита и успокоява спазмите в червата. Действа противовъзпалително на дихателните пътища и може да увеличи кърмата на майката.

Извлеченото от семките етерично масло може да се използва за хармонизиране и засилване на защитните сили на организма. Освен това маслото може да се използва при различни случаи на алергии. Кимионът има доказано положително действие при невродермит и проява на алергии, които са свързани с прах и полени. Растението има болкоуспокояващ и бактерициден ефект, и има свойството да понижава кръвната захар. То се използва и във фармакологията. Лекарствени продукти с кимион се използват за лечението на болести, които са свързани със стомашно-чревния тракт. Те увеличават функцията на храносмилателния апарат и намаляват процесите на ферментация и гниене в системата. Кимионът не трябва да се употребява в големи количества, защото може да предизвика възпаление на стомашната лигавица. Също така по време на бременност не трябва да се приемат лекарства с кимион, а по време на кърмене приемането трябва да е разрешено от лекар и да се изпълнява по негово предписание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *