10 есенни храни за блестяща кожа

Препоръчваме ви:

 

Лятото се изнизва лека полека, оставяйки нашата кожа чувствителна и суха от всички дни, които сме изкарали под слънчевите лъчи и ласки.

Но завръщането на есента означава, че е време не само да сменим летните дрешки, с по–топли, но и да възвърнем някои от вкусните есенни плодове и зеленчуци в менюто си, които както експертите твърдят, могат да имат ключова роля във възстановяването на еластичността на  кожата. А и не само – имат такъв приятен вкус.

Някои експерти, като американката Джоана Варгас са на мнение, че по–долу изброените плодове и зеленчуци, освен незаменимия си вкус и доставчик на витамини за цялото тяло, допринасят и за намаляване на вредата, нанесена на кожата от слънчевите лъчи и замърсяването на въздуха. Дори и да не разполагате с финансовата възможност да идете на спа процедура в изискан салон, Вие може да поглезите кожата си по съвсем естествен начин и в домашни условия.

За да разберете как да се сдобиете с красива и здрава кожа през този мрачен сезон, ние ви предлагаме някои от най-важните храни, които да похапвате с наслада, а те да се погрижат за вас и вашето здраве.

 

Тиква

Доктор Стафорд Броуменд, специалист по пластична хирургия в Ню Йорк, горещо препоръчва тиквата, като един от най–добрите помощници за сияйна кожа.

„Тиквата има високо съдържание на Витамин А, а  ретинолът е производно на Витамин А. ” – казва д-р Броуменд – „ Използването на тази важна съставка в естествената й форма,  допринася в голяма степен за добрата ексфолиация на кожата, нейното възстановяване от слънчевите вреди, както и изглаждането на кожата и подпомагане за естествената пигментация. ” Можете да си направите домашна маска от: пюре от тиква, мед, малко прясно изстискан лимонов сок и олио с витамин Е, за копринено мека кожа.

 

Ям /Индийски картофи/

Те съдържат определено количество диосгенин. Това е естествен стероид с растителен произход, за който се смята, че има както противовъзпалителни, така и възможности за подпомагане на анти–странеенето на кожата. Доказано е, че е способен да повиши производството на колагенови клетки в организма.

Цвекло

Този зеленчук, съдържа фибри, които засилват и удължават чувството за ситост. Това може да се окаже Вашата есенна тайна за блестящо здрава кожа. То стимулира лимфната система, като по този начин организма се отървава от излишните клетки. Цвеклото също може да избели цвета на кожата, защото то повишава преноса на кислород в кръвта, което придава по–голям блясък на кожата. Може да добавите сок от цвекло или салата от препечено цвекло към вашето есенно меню.

Червени боровинки

Забравете за консервираните червени боровинки, които продават по супермаркетите. Те имат антиоксидантно и противовъзпалително действие. Ако все пак не харесвате особено леко нагарчащият им привкус, потърсете продукти за кожата, съдържащи екстракти от този плод.

Нар

Той ще направи кожата Ви по–гладка, еластична и ще подобри цялостния й вид. Нарът също подпомага намаляването на акнето, вредата от слънцето и изглажда леките бръчици с неговите силни анти оксидантни сили, които освен това и намаляват кожните възпаления. Може да го добавите към всяко ястие, за по екзотичен вкус, или да заместите щоколадовите десерти с порция прясно нарязани парченца нар.

Ябълки

Ябълките съдържат много биологични съставки, които също имат антиоксидантно  и противовъзпалително действие. Някои изследвания дори са доказали, че те имат противораково въздействие за кожата. Защо не отидете тази есен на разходка за бране на ябълки. Това може да се превърне в едно забавно семейно мероприятие, на чиито плодове да се радвате цял сезон.

Моркови

Както и други сезонни плодове и зеленчуци, морковите съдържат бета–каротин, който предпазва кожата от вредата на ултра виолетовите лъчи.

Направете си маска от моркови. Тя ще заличи черните точки и тъмните петна. Единственото, което трябва да направите, е да сварите морковите, докато омекнат и след това да ги намачкате на пюре. Прибавете малко мед, зехтин и лимон. Оставете да престои на лицето 15 минути, след което отмийте.  Подпомага и за заличаването на фини бръчици.

Брюкселско зеле

То съдържа високи нива на колаген, който повишава елстичността на кожата и Витамин С. Похапвайки този вкусен зеленчук, не само ще се сдобием с по–еластична кожа, но и тя ще изглежда по–млада и подхранена.  Ако не харесвате особено този зеленчук, имайте впредвид, че вкусовите му качества особено зависят от начина, по който се приготвя.

Сливи

Пюре от сливи, смесено с кисело мляко и мед ще сътвори вълшебна маска, която ще подобри еластичността на кожата и ще коригира всяка щета, причинена от слънцето.

Круши

Те съдържат голямо количество фибри, които ускоряват освобождаването на захарта от кръвта. А захарта води до бръчки и отпускане на кожата. Крушите също имат високо съдържание на Витамин С, който е от особена важност за изграждането на колаген, необходим за една блестяща, млада кожа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *