Майтаке като мощен имуностимулант

Препоръчваме ви:

Майтаке, Grifola frondosa, представлява гъба с голям размер, почти колкото баскетболна топка, която расте в долните части на старите дъбови дървета. Тя се среща в горите на Япония и определени райони на Китай. В тези държава гъбата се консумира от повече от 3000 години. Майтаке в превод означава „танцуваща гъба“, защото се предполага, че този, който е я открил, започнал да танцува от радост, тъй като е знаел за нейните здравословни предимства и вкусови качества. Гъбата представлява една от най-скъпите гъби в световен мащаб, а в миналото стойността й се е измерва в сребро.

В майтаке се съдържат много протеини, фибри, въглехидрати, аминокиселини, като аланин, глатамин и лизин, витамини В1, В2 и В6, елементи цинк, желязо и магнезий. В гъбата се открива изключително важният бета-глюкан. Той представлява молекула, която е съставена от много захарни молекули, които са свързани заедно. В 100 грама от гъбата се съдържат 0.3 милиграма мед, 2.7 грама фибри, 1.9 грама протеини, 37 калории и почти никакви мазнини.

За гъбата майтаке се твърди, че е най-мощният имуностимулант сред всички гъби. Тя помага на организма да бъде по-устойчив на стрес и да нормализира телесните си функции. Най-важното вещество от химичния състав на гъбата е полизахаридът бета-1, 6-глюкан. Той има стимулиращо действие върху имунната система, защото подсилва дейността на Т-клетките.

Освен че подсилва имунната система, полизахаридното съединение на майтаке предотвратява канцерогенезата при лабораторни тестове и в момента се провеждат изследвания за възможната употреба на майтаке срещу злокачествени колоректални и гръдни заболявания. Освен това има добри признаци, че майтаке може да намали болката, падането на косата, гаденето и другите странични ефекти, които са обичайни за пациентите по време на химиотерапията. Според някои изследвания всички гъби са много богати на силния антиоксидант ерготионеин, а екзотичните гъби като майтаке го съдържат в още по-големи количества. Антиоксидантът ерготионеин е изключителен метаболит, който предпазва клетките в човешкия организъм и това намалява риска от развиване на хронични заболявания. Днес се провеждат много изследвания, които показват, че гъбата може в някои случаи да предотврати процеса на развитие на раково заболяване. Това нейно свойство се дължи на една определена част от гъбата, която се нарича „MD-фракция“. Тя увеличава активността на клетките, което от своя страна стимулира производството на интерлевкини. Това са клетките, които помагат на имунната система на организма да се бори с всякакви заболявания по много по-бърз и ефективен начин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *