Помело срещу грип и настинка

Помелото, Citrus grandis, представлява вечнозелено дърво, което дава най-големите цитрусови плодове. То се отглежда от повече от 4000 години и произхожда от Малайзия. Плодовете на дървото могат да достигнат до 10 килограма. В някои страни, например Китай, се спазва държавна програма за консумация на помело. Като цяло този плодът има леко горчив вкус и поради тази причина той се е консумирал основно на териториите на Индонезийския полуостров. Но преди няколко години са разработени нови сортове помело, които не са толкова сочни, но за сметка на това са сладки и нямат горчив вкус. Тези нови сортове имат аромат, който е подобен на грейпфрута, именно заради това много често помелото се нарича „меден грейпфрут“. В България помелото се появява по пазарите чак преди около 5 години. Наименованието „помело“ идва от датската дума за грейпфрут, която е pompelmoes.

В помелото се откриват витамини А, В1, В2, С и Р, елементи калий, натрий, фосфор, магнезий, сяра, желязо, хлор, мед и калций, фибри и антиоксиданти. В 100 грама помело се съдържат 205 мг калий, 58 мг витамин С, 0.7 г белтъчини, 9.1 г въглехидрати, 1 г фибри, 1 мг натрий, 36 ккал и никакви мазнини.

Помелото притежава много ценни здравословни качества. Заради високото съдържание на витамин С в него плодът е полезен помощник в борбата с вирусните заболявания, особено през студените месеци, когато имунната система е паднала. Сокът от помело е много полезен при хипертония, защото има свойството да намалява високото кръвно налягане. Освен това консумацията на помело стимулира образуването на бели кръвни клетки, като по този начин укрепва имунната система на организма. Този цитрусов плод спомага за отстраняването на токсините от организма и стимулира работата на храносмилателната система, на бъбреците и на черния дроб. Екзотичният плод е много полезен при спазването на диети, тъй като е много нискокалоричен. В помелото се съдържа липолитичен фермент, който спомага за по-доброто усвояване и разграждане на белтъчините от консумираната храна. Освен това то притежава доказани антибактериални свойства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *