Пчелен прашец за имунната система

Препоръчваме ви:

Пчелният прашец представлява смес от зърна, които имат овална форма. Той се получава при събирането на цветен прашец от пчелите. При този процес пчелите кацат от цвят на цвят и събират цветен прашец. Той бива премесен със секрета на слюнчестите жлези на пчелите и се образуват топчета, които биват поставени от насекомите във вдлъбнатините на задните им крачета. Хората са проявили интерес към пчелния прашец още от Древността. Той се е употребявал от древните китайци и египтяни, а за него се споменава в свещените книги, Библията и Корана. Този пчелен продукт има висока пазарна и потребителска стойност. Заради своите уникални качества, пчелният прашец намира широко приложение в здравословното хранене, козметиката и медицината.

В пчелния прашец се откриват витамини А, В1, В2, В5, В6, В8, С и Е, минерали магнезий, цирконий, мед, хром, цинк, калий, титан, ванадий, никел, манган, силиций, фосфор, алуминий, барий, молибден, желязо, кобалт и сребро. Откриват се още въглехидратите захароза, глюкоза, стахилоза, ксилоза, галактоза, рибоза, декстрин, лактоза, нишесте, арабиноза и целулоза. Той е богат на аминокиселините изолевцин, аргинин, лизин, изолевцин, метионин, триптофан, хистидин, треонин, валин, серин, глутамин, пролин, тирозин, цистин, аспарагин, аланин, глицин, цистеин и пролин. В химичния състав на пчелния прашец е установено също наличието на линолова, бехенова, деканова, ейкозинова, лауринова, олеинова, стеаринова, палмитинова и ейкозинова киселина.

Пчелният прашец има широко лечебни въздействие. Редовното му приемане подпомага изграждането на костната система, а съдържащият се в него витамин Е помага за повишаване на потентността. Пчелният продукт стимулира укрепването на кръвните клетки, укрепва сърдечния мускул и понижава високото кръвно налягане. Съдържащият се в него лецитин нормализира мастната обмяна, а селенът спомага за извеждането на тежките метали от организма. Освен това пчелният прашец може да се използва при анемии, атеросклероза, умора, сърдечно-съдови заболявания, за понижаване на холестерола, при респираторни заболявания, като синузит, бронхит и настинка. Той е особено полезен за хората, които страдат от депресивни състояния и неврастения, както и тези, които се възстановяват след болест.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *