Доматите – полезни и вкусни

Доматите са не само зеленчукът, който вече се появява в менюто ви и е задължителен по време на храненето ни през лятото и пролетта, но също така много полезен.

Те са едни от зеленчуците с най-ниско съдържание на калории. Те съдържат едва 18 калории за 100 грама. Също така имат ниски нива на мазнина и холестеролното им ниво е нула.  Доматите са богати на антиоксиданти, диетични фибри, минерали и витамини. Благодарение на полезните си съставки и хранителните си качества, доматите присъстват в диетите за сваляне на холестерола и в такива, които свалят килограми.

Атиоксидантите, които присъстват в доматите защитават от различни видове рак сред тях тумора на простата, дебелото черво, на гърдата, на дробовете и на панкреаса. Те съдържат голямо количество на капацитет за абсорбиране кислородни радикали.

Ликопенът, който е флувоноиден антиоксидант също го има в доматите. Червените разновидности са особено концентрирани в ценния зеленчук. Заедно с каротеноидите, те защитават тялото и най-вече структурата на клетките от опасните свободни радикали. Проучвания показват, че ликопенът предпазва кожата от вредните УВ лъчи и по този начин ви пазят и от рак на кожата.

В доматите се съдържа и зеаксантин, които помага за здравето на очите и предпазва от вредата върху очите от ултравиолетовите лъчи, особено в напреднала възраст.

Зеленчукът съдържа и Витамин А. Заедно с  антиоксидантите така предпазвате зрението си,  пазите лигавиците и кожата, както и помагат за здравето на костите.

Необходимият на всички ни витамин С също го има  в доматите, като там се намират 21% от препоръчителната дневна доза. Когато консумираме плодове и зеленчуци богати на витамин С ставаме устойчиви на инфекции и вируси.

В 100 грама свежи домати се съдържа 237 милиграма потасиум и едва 5 милиграма натрий. Потасуимът е важен компонент, който помага да се отърве тялото от задържаните течности и контролира сърцебиенето и кръвното налягане.

В доматите има и богати витамини от В комплекса, както и важните елементи като калция, желязо и магнезий.

Не само обогатява вашата пролетна салата, но и тялото ви с важни антиоксиданти, витамини и минерали и по този начин сте по-здрави и енергични.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *