Черен шоколад? Задължително!

Препоръчваме ви:

Той има ред хранителни вещества, които помагат за организма да действа добре. Пълен е с фибри, желязо, магнезий, манган, цинк, калий и други. Няма наситени мастни киселини и в повечето случаи съдържа много малко количество захар, но внимавайте какъв натурален шоколад избирате в магазина.

Полезен за сърдечната система

Той намалява кръвното налягане и съставките му увеличават кръвообращението му. Намалява холестерола, според проучвания намалява лошия холестерол с 10 до 12 %. Натуралният шоколад спомага и за общото здравно състояние на индивида, благодарение на високото си съдържание на антиоксиданти, които се борят със свободните радикали. Точно на тези свободни радикали се води развитието на болести като болестта на Алцхаймер, рак, уврещждане на кожата и преждевременно стареене.

Увеличава настроение, намалява стреса и бори депресията

Когато ядем черен шоколад, увеличаваме произвеждането на хормоните ендорфин и серотонин и така оправяме настроението си, заедно с това, той съдържа стимуналт подобен на кофеина наричан теобронин.

Освен това натуралният шоколад блокира чувството за болка и действа като болкоуспокотелно.

Увеличава мозъчната активност

Тъй като има подобни на кофеина съставки това помага за нашата умствена дейност и ни прави по-концентирани и работоспособни, увеличава и краткосрочната ни памет.

Също така много е полезно на хората с инсулиновата резистентност, това е състояние, при което организмът не разпознава инсулина и кара панкреаса да изработи още, при тази болест се получава напълняване и е в следствие от поликистоза при жените или диабет. Но натуралният шоколад кара организма по-ефективно да приема инсулина, държи нивата на кръвна захар в норми, които при вид инсулинова резистенстност също се увеличават.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *