Суити

Препоръчваме ви:

В един от големите ни хипермаркети, ни попадна зелено плодче, на което беше изписано Суити, без да е дадена никаква информация за него. Затова ще ви обогатим познанията, за да разнообразите плодовете вкъщи за повече здраве и жизненост. Особено важни са цитрусите през зимата.

Суити е всъщност хибрид на оробланко или бял грейпфрут и братовчед на портокала. Той е бил изкуствено създаден като са смесени помело и грейпфрут и така е станал не толкова горчив колкото познатият ни грейпфрут.

Той е по-малък от помелото, на вид като грейпфрут,  със зелена кора и светло жълта сърцевина, името Суити идва от английското sweet – сладко. Започва да се произвежда през 1984 година и е много популярно в Япония, а в Европейския съюз има внос от Израел.

Расте от януари до средата на март и е чудесен източник на витамин В1. А този витамин е много важен, защото помага на тялото да преработи въглехидратите за енергия и да не ги трупа, затова е особено полезен през зимата. Освен между храненията, може да го добавяте съм различни салати, като им придавате изтънчен и леко сладък вкус. Може да изцедите малко сок и върху ястия.

Освен това в 100 грама Суити има 36 kcal и е богат на калций, калий, магнезий, желязо и фосфор. Има задължителният за цитрусите витамин С, мощен антиоксидант и пръв приятел на имунната ни система.

Макар да няма толкова киселини колкото грейпфрута, на което се дължи приятния му вкус, той стимулира храносмилането, увеличава апетита и забързва смилането а храна в организма. Много подходящ е на гладно сутрин, защото ви зарежда с енергия и действа като чаша кафе, а също така ви помага да загубите някой друг килограм.

Но ако имате стомашни проблеми като гастрит и язва като всеки друг цитрус не се препоръчва на гладно, затова го избирайте за енергийна бомба между храненията в разнообразното си хранене. Вземете екзотичен плод, вместо поредното шоколадово десертче, за да се чувствате по-здрави и във форма.

Вие бихте ли си купили такъв хибрид? 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *