Коледни въртележки с череши и шам фъстък

Препоръчваме ви:

Общо време за приготвяне: 5.30 ч.                        
Около 60 – 72 коледни сладки
Подготовка: 10 мин.                                                 
Ниво трудност: Лесно
Готвене: 5 часа
Печене: 20 мин.

Продукти:

1 ч.ч. сушени череши
1 ч.ч. обелени шам фъстъци
¼ ч.ч. кафява захар (светла)
1 пакетче краве масло, разтопено
1 ½ ч.ч. захар на пясък
2 големи яйца
½ ч.л. сода бикарбонат
½ ч.л. сол
3 ч.ч. брашно + още 1 ч.ч. за поръсване
1 ч.ч. шарени пръчици за украса

Приготвяне:

Сложете черешите, фъстъците и кафявата захар в кухненския робот и разбивайте, докато всичко стане на трохи. Внимавайте да не прекалите с пасирането и да стане твърде зърниста смес. Оставете на страна.

Смесете маслото и захарта в купа на миксер и ги разбийте за около 2 мин. докато стане лека и пухкава смес. Добавете яйцата, содата бикарбонат, солта и разбийте за още минута. Намалете скоростта на миксера и добавете брашното по половин чаша. Бъркайте до получаване на еднородна смес. Оставете за около час да преседи в хладилника.

Разделете тестото на 2 части и разточете всяка част на квадратчета. Поставете единият квадрат между 2 листа пергаментова хартия, поръсени с брашно. Разточете на половин сантиметър дебелина. Махнете горният лист  и поръсете с половината от черешово-фъстъчената смес.  Опитайте да завиете на руло с помощта на пергамента. Отрежете крайчетата, като после оваляте външната  част на рулото в цветните пръчици.

Повторете процедурата с останалата част от тестото. Покрийте плътно с пергамент и оставете да отлежи в хладилника за една вечер. В най-лошият случай, ако не разполагате с толкова време, за минимум 4 часа.

Загрейте фурната на 200 градуса, извадете тестото, отвийте го и с много остър нож го нарежете на колелца. Поставете ги на разстояние около 1см едно от друго в тавата за печене. Печете до получаване на златист цвят, 8-10 минути.

Коледните курабийки са готови за поднасяне.

Можете да съхраните бисквитките в херметически затворена кутия до 3 дни или да ги замразите до 2 седмици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *