Кокосовата захар: здравословна или враг под прикритие?

Препоръчваме ви:

Трудно е да се намери по-заклеймявана храна от захарта. Тя се свързва с всичко от сърдечно-съдовите заболявания до високото кръвно налягане и затлъстяването – което обяснява, защо е толкова шокиращ факта да се говори за съществуването на здравословна захар. Но по-различна ли е наистина кокосовата захар от обикновената? И могат ли ползите от нея да заслепят факта, че въпреки всичко, тя си остава захар?

Какво е кокосова захар?

Противно на кокосовото масло, вода или мляко, кокосовата захар не се добива от кокос. Това наистина е преварен сок от кокосова палма. Това само по себе си отхвърля твърдението, че кокосовата захар не е преработена – тя  не е лишена от хранителни полезни вещества и не преминава тежките обработки на обикновената трапезна захар, но все пак търпи доста процеси, докато се превърне от гъста лепкава течност в сладка, суха захар. Някои може би са запознати с кокосовия сироп, захарна течност, добита от преварен кокосов материал. Този нектар е доста по-малко обработен, но въпреки това хранителните свойства и качества са идентични с тези и на кокосовата захар.

Една чаена лъжичка кокосова захар съдържа 15 калории и 4 грама въглехидрати, точно толкова, колкото и бялата захар.

 

Тогава какво я отличава от всички други видове захар?

Докато трапезната захар е лишена от доста важни микроелементи, кокосовата такава съдържа желязо, калий, магнезий, цинк, както и антиоксиданти. Тя е богата още на инулин, вид фибри, които имат пробиотични свойства, което означава, че тя подпомага бактериите, грижещи се за по-бързото и лесно смилане на храната.

Инулинът може също да забави абсорбирането на глюкозата в кръвта, което пречи качването на нивата на кръвната захар и лошите последици от това, както от другите видове захари – като подсладителите и царевичния сироп например. Гликемичният индекс на кокосовата захар е 35, в сравнение с този на бялата захар, който варира между 58 и 65.

Кокосовата захар е, иначе казано една крачка пред останалите видове подсладители, но въпреки това не е и „супер храната” за която много хора я  обявяват. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *