7 храни, които всъщност не са точно храни – част 2

Препоръчваме ви:

4. Фъстъчено масло

Любимо за всяка американска трапеза рано сутрин, това масло навлиза много и в българските порядки рано за закуска. Това, което ще Ви изуми обаче е, че то далеч не е по-полезно от маргарините, с които ние сме свикнали от дълги години. Какво се съдържа в едно фъстъчено масло? Фъстъци, бихте си казали. Но това далеч не е всичко.

Състав: фъстъчено масло ( печени фъстъци, захар, растителни масла – от памук и рапица), меласа, сол, масло от памучено семе, захар и мед.

5. Замразени млечни десертчета, в това число и сладолед

В историята са вече дните, в които сладоледа беше изцяло здравословен и полезен. Сега сме принудени, да забождаме лъжица в съмнителни замразени десерти, пълни с бучки лед и какво ли не, с надеждата да има поне малко истински плодове и мляко. Доста от ледените изкушения са с наименованието „млечен десерт”, тъй като е незаконно да се нарече продукт сладолед, ако в него няма поне 10% съдържание на мляко. Това, което съдържат замразените млечни десертчета е главно изобилие от царевичен сироп, суроватка и захари.

Състав: мляко, захар, царевичен сироп, подсладители, сметана, суроватка, карагенан, естествени аромати, оцветители.

6. Заместители на яйца

Яйцата са една съставка. Но за да създадете техен заместител, Ви трябват поне 20. За щастие, яйцата са главната необходима съставка, но далеч не единствената.

Състав: Белтъци (99%), по-малко от 1% се пада на следните: естествени аромати, оцветители (включва бета каротин), подправки, сол, лук на прах, растителни смоли.  Витамини и минерали: Калций, Желязо, Витамин Е, Цинк, Калиев пантотенат, Витамин В2 (рибофлавин), Витамин В1 (тиамин мононитрат), Витамин В6 (пиридоксин хидрохлорит), Витамин В12, фолиева киселина, Витамин D3, биотин.

7. Инстантно картофено пюре

Когато видите, картофено пюре на прах например, какво мислите съдържа? Слава Богу, наистина има картофени съставки в него. Но освен тях, те ни зариват и с консерванти, емулгатори, аромати и мазнини. В този момент, пожелаваме успех на всеки, който се опита да ни убеди, че е същото дали ще похапнеш такова картофено пюре или домашно приготвено от истински картофи.

Състав: Картофени люспи, лимонена киселина, моноглицериди, масло от памучено семе, есествени аромати, натриева пиросулфатна киселина, млечна мазнина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *