14 немлечни продукти с високо съдържание на калции – част 2

Препоръчваме ви:

Прочетете първа част

7. Смокини

Съдържание на калций – 121 милиграма за половин купа сушени плодове. Като чуете за сушени смокини, първата асоциация е за сладък десерт, а в действителност това са плодове с високо съдържание на фибри и калий. В смокините може да откриете още магнезий – вещество, което тялото ви използва за над 300 биометрични реакции, като поддържане на мускулните функции, поддържане на стабилен пулс и подсилване на костите ви.

8. Портокали

Съдържание на калций – 74 милиграма в един голям портокал, както и 27 милиграма в чаша портокалов сок. В допълнение трябва да знаете, че са с високо съдържание на витамин Ц и ниско съдържание на калории и с голямо количество антиоксиданти.

9. Сардини

Съдържание на калций – 351 милиграма в консерва. Не се плашете от сардините – тези солени малки рибки добавят тонове умами (шести вкус) към салати и ястия. Те са изключителен източник на витамин Б 12, което е ключово вещество за мозъка и здравето на нервната система. Сардините съдържат и витамин Д, отговорен за здравето на костите.

10. Консервирана сьомга

Съдържание на калций – 232 милиграма в половин консерва – около 44% от дневната нужда от калций, както и съдържа 38 грама протеин.

11. Бял боб

Съдържание  – 63 милиграма в половин купа. Този продукт е богат на фибри, протеин, желязо и калий. В допълнение, съдържа и устойчиво нишесте, здравословен въглехидрат, който подсилва метаболизма.

12. Бамя

Съдържание на калций – 82 милиграма в една купа. Бамята е богата на витамин Б6 и фолиева киселина.

13. Тофу

Съдържание на калций – 434 милиграма в половин купа. Вероятно знаете, че тофу-то е вегетарианския източник на протеини.

14. Бадеми

Съдържание на калций – 75 милиграма в около 23 бадема. Бадемите са сред най-добрите ядки за вашето здраве, съдържат около 12% от необходимото дневно количество протеини и са богати на витамин Е и калий. Бадемите са добър източник на мазнини, които спомагат за намаляването на лошия холестерол. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *