Червената боровинка

Червената боровинка е на челна позиция в списъка на здравословните храни поради тяхната висока хранителна стойност и съдържание на антиоксиданти и често се отнасят към т.нар. „супер храни”. Да не говорим, че половин чаша боровинки съдържа само 25 калории.

Възможните здравословни ползи от консумацията на боровинки за вашето здраве включват намаляване на риска от инфекции на пикочните пътища, предотвратяване на някои видове рак, подобряване на имунната функция, понижаване на кръвното налягане и други.

Червената боровинка е може би най-известна с ролята си при предотвратяване на инфекции на пикочните пътища, особено при хора с повтарящи се инфекции. Високото ниво на проантоцианидини в боровинките помага за намаляване на задържането на някои бактерии към стените на пикочните пътища и се борят с инфекциите.

Някои данни сочат, че полифенолите в боровинките могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания, като предотвратяват тромбоцитното натрупване и намаляват кръвното налягане.

Боровинките са полезни при забавяне прогресията на тумори и показват положителни ефекти при рак на простатата, черния дроб, гърдата, яйчниците, дебелото черво и др.

Червените боровинки са добър източник на витамин С, фибри и витамин Е.Същите проантоцианидини в червените бровинки, се използват и в оралното здраве за предотвратяване на заболявания на венците.

Витамин С е мощен естествен антиоксидант, който блокира някои от щетите, причинени от свободни радикали, както и повишава съпротивителните сили на организми срещу инфекциозни агенти.

Фибри – приемът на високо количество фибри, е свързан със значително по-нисък риск за развитие на коронарна болест на сърцето, мозъчен инсулт, високо кръвно налягане, диабет, затлъстяване, стомашно-чревни заболявания. Освен това високите нива на фибри водят до понижаване на кръвното налягане и нивата на холестерола, подобряване на инсулиновата чувствителност и стимулиране на процеса на загуба на килограми при хора с наднормено тегло.

Витамин Е е мастно-разтворим антиоксидант, участващ в имунната функция, която може да помогне за предотвратяване или забавяне на хронични заболявания, свързани със свободни радикали.

Червените боровинки съдържат и витамин К, манган и голям набор от фитонутриенти, които помагат на организма за предпазване от свободните радикали, действат противовъзпалително и противораково. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *