12 храни, които се борят със свободните радикали – част 2

Към първа част

Антиоксидантите помагат за неутрализирането на свободните радикали, като дават един от собствените си електрони. Това слага край на реакцията на електронна кражба. Антиоксидантът сам по себе си не се превръща в свободен радикал, когато дарява електрон, защото молекулите му са стабилни и в двете форми.

Ползите от антиоксидантите не спират само с неутрализирането на свободните радикали, те са също чудесен начин за да стимулират имунната ви система и да поддържат цялостното ви здравословно състояние добро.

Антиоксидантите са в изобилие и са в различно форми. Най-мощните сред тях са: Бета каротин, Лутеин, Витамин А, Витамин Е, Витамин С, Манган, Каротеноиди, Феноли, Полифеноли, Ликопен, Селен.

Кои храни с високо съдържание на антиоксиданти, се борят със свободните радикали?

1. Домати – основните антиоксидантни свойства на доматите, се дължат на веществото ликопен – ярко червен каротиноиден пигмент. Доматите съдържат и бета-каротин и витамин Е, които забавят процесите на натрупване на плака в артериите. Антиоксидантите в домати включват още витамин Ц и манган.

2. Грозде – богато на полифеноли, свързани с превенция от някои видове рак, диабет, остеопороза. Освен това, в него се съдържат и витамин С, бета каротин, манган и ресвератрол.

3. Орехи – антиоксидантите в орехите са 2-15 пъти по-силни от действието на Витамин Е и защитават тялото от болестотворни химикали. Съдържат още манган.

4. Портокали – изключително богати на витамин С, каротеноиди и флавоноиди. Всички те способстват за намаляване на холестерола, имат анти-алергични и анти-канцерогенни свойства.

5. Червени боровинки – съдържа антиоксидант проантоцианидини HA, които намаляват инфекциите на пикочните пътища. Богати са още на витамини С, Е, К, манган и бета каротин.

6. Авокадо – съдържа значителни нива на витамините С и Е, подпомагат намаляването на холестерола, както и риск от рак на гърдата. Съдържат още бета каротин, лутеин, ликопен, селен, витамин А.

7. Броколи – съдържа най-много витамин С от всички зелени зеленчуци. Детоксикира организма, намалява лошия холестерол. Съдържа още витамин Е, манган, кемпферол и кверцетин, каротеноиди, лутеин, бета каротин.

8. Зеле – съдържа полифеноли, които се борят с рака и сърдечно-съдовите заболявания. Червеното зеле съдържа от 6 до 8 повече витамин С от обикновеното. Зелето е богато още на манган и витамините В6, Е и К.

9. Боровинки – антиоксидантите витамин А, С, К, кверцетинът и антицианидинът са отговорни за възможността на боровинките да се борят с рак, сърдечно-съдови заболявания, инсулинова резистентност и хиперглекимия.

10. Сливи – съдържат витамините А и С – сушените сливи притежават изключително мощни антиоксидантни свойства.

11. Боб – помага за редуциране на холестерола, помагат за первенция срещу диабет тип 2. Антиоксидантите са флавоноиди, феноли, витамин В и фитат.

12. Ябълки – помагат за предотвратяване на рака, коронарна болест на сърцето, съдържат много витамин С, Е и бета каротин. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *