10 ползи от джинджифила

Джинджифилът е една от най-древните подправки в света. Той е известен със своите ползи за здравето, които включват способността му да стимулира здравето на костите, да укрепва имунната система, да увеличава апетита, да предотвратява различни видове рак, да подобрява дихателните проблеми, да подпомага храносмилането, да премахва симптомите на артрита, да повишава сексуалната активност и да облекчава болките, свързани с менструални нарушения, гадене и грип.

Джинджифилът е известен също като Zingiber Officinale. Ядливата част, продавана на пазарите и използвана в ястията, всъщност е стъблото или подземно коренище. Той се използва най-вече в сладкиши и алкохолни напитки като джинджифилова бира и вино.

Въпреки това, в азиатските култури, джинджифилът се използва директно чрез резени  или прах в традиционни ястия и в безалкохолни напитки като кафе и чай. Неустоимият аромат на джинджифила се дължи на етеричното масло в състава му, което е било извличано от производителите на парфюми от древни времена.

Не само, че джинджифилът е познат като есенция и подправка, а е известно, че е едно от най-старите лекарства, познати в билковите и ароматни традиционни лечения, особено в Китай, Индия и Близкия изток. В Китай той се използва повече от 2000 години за лечение на възпаление и диария. Родом от индо-малайзийските дъждовни гори, джинджифилът се отглежда във влажни, тропически почви.

Неговото отглеждане може да е започнало в Южна Азия, но сега се е разпространило в Източна Африка и Карибите. Многогодишният джинджифил расте с ярко червени цветове, които са в различни форми, наподобяващи факел или медена пита и често се използват в сезонни фестивали в Южния Тихи океан за украса на сергии, къщи и дори рокли.

Многобройните ползи за здравето на този невероятен природен дар са изброени по-долу:

1. Подобрява състоянието на костите – джинджифилът се грижи за подобряване на състоянието на костите и облекчава болката в ставите. Джинджифилът съдържа уникални органични съединения, наречени гингероли с мощно противовъзпалително действие. Тези съединения са пряко свързани с намаляване на възпаленията и болките в колената, както и с блокиране на влиянието на хемокини и цитокини, отговорни за създаване на възпалителни процеси в организма.

2. Помощник срещу диария – Джинджифилът е бил използван от древни времена за лечение на диария и наскоро беше доказано от изследователите, че наистина помага, тъй като предотвратява стомашните спазми и газове, които допринасят и стимулират диарията. В Китай прахът му се дава на хора с диария в продължение на хиляди години.

3. Премахва излишните газове – Джинджифилът спомага за освобождаване от излишните газове. Твърде много газове в организма са не само много дискомфортно състояние, но и допълнително натоварват тялото и оказват натиск в по-деликатните органи.

4. Помощник в храносмилането – Джинджифилът е посредник в храносмилателния процес. Повишените нива на захар след хранене могат да принудят стомаха да намали естествената си скорост на смилане на храната и придвижването и през храносмилателния тракт. Джинджифилът помага за редицуране на високите нива на захарта, както и подобрява абсорбцията на хранителните вещества и минерали от храната, която приемаме. Ето защо джинджифилът се използва често и като предястие или аперитив, тъй като може да стимулира апетита, докато подготвя храносмилателната система за приток на храна.

5. Успешен помощник в борбата с рака – Гингеролите, съдържащи се в джинджифила, имат и свойството да предотвратяват канцерогенната активност в дебелото черво. Освен това съвременни проучвания доказват, че подправката оказва влияние и при борбата с раковите клетки на яйчника.

6. Детоксикира и дезинфекцира – Джинджифилът предизвиква изпотяване – процес който почиства порите и елиминира токсините от тялото. Освен това, потта съдържа съединение, неречено дермицидин, което отговаря за борбата с микробите и съответно се отчита намаляване на бактериалните и вирусните инфекции при човек, който редовно се изпотява.

7. Увеличава сексуалната активност – Известен афродизиак, джинджифилът е бил използван в продължение на години, за да събуди желанието и да засили сексуалната активност. Ароматът му е уникален и помага при установяването на сексуалната връзка. Да не говорим, че този корен също увеличава скоростта на кръвообращението, следователно кръвта тече по-лесно към средната част на тялото, важна област за сексуалната функция.

8. Облекчава менструалните спазми и болки – спазмите са начинът, по който тялото реагира на някакъв вид болка или опасност. В този случай простагландините, които са хормони, функциониращи като химически посланици, са ключовите активатори на симптоми като крампи, болки и треска. Учените смятат, че високите нива на простагландини допринасят за повишените менструални спазми. Джинджифил помага чрез намаляване на нивата на простагландини в тялото, като по този начин облекчава спазмите.

9. Намалява гаденето – Изследванията стигат до заключението, че джинджифилът помага при лечението на гадене, свързано с бременност, пътуване и химиотерапия. Бързото му усвояване и бързото регулиране на функциите на тялото лекуват гаденето без страничните ефекти на съвременните медикаменти.

10. Помощник и в борбата с грипа – Джинджифилът се препоръчва в борбата с вирусите и инфекциите за хора от всички възрасти. Успокояващият му ефект помага на тялото да овладее първосигналните реакции на тялото към нахлуващите външни дразнители. Докато белите кръвни телца работят за възстановяването на засегнатите клетки и блокират болестотворните клетки, джинджифилът действа като пречка за високите нива на простагландини, които предизвикват повишена температура, главоболие и спазми.

Другите ползи за здравето на джинджифил, които понастоящем са подложени на изследвания, са неговата функция за намаляване на сърдечните заболявания, артрита, мигрена, депресията и лечението на стрес-свързани тревожни разстройства.

Джинджифилът може понякога да има странични ефекти за тези, които страдат от камъни в жлъчката, тъй като билката подбужда освобождаването на жлъчката от жлъчния мехур. Ето защо, ако се очаква това състояние или ако имате анамнеза за състоянието на жлъчния мехур, най-добре е да се консултирате с лекар, преди да консумирате джинджифил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *