Здравословни ползи от прием на гъбите Рейши

Най-важните ползи за здравето на гъбите Рейши включват способността им да повишават енергията, да намаляват кръвното налягане, да забавят процеса на стареене и да предотвратяват рака. Те също така детоксикират тялото, премахват възпалението и подобряват когнитивните способности.

Рейши гъбите са един от най-популярните и полезни видове гъби на планетата. Отглеждат се в продължение на хиляди години в азиатския регион, но напоследък са достигнали до вниманието и на по-широкия свят. Научно известно като Ganoderma lucidum, „reishi“ е името, с което тези полезни гъби са популярни в Япония, докато в Китай те се наричат гъби лингви. Гъбите Lingzhi, като група, всъщност представляват видов комплекс от гъбични елементи, много от които се използват в целия свят. Тези уникални гъби са важни поради невероятната си колекция от органични съединения и компоненти, които включват тритерпени, алкалоиди, стероли и различни основни полизахариди.

Тези гъби са изключително горчиви на вкус, което ги прави неприятни за директна консумация или в силно концентрирана течна форма. Поради тази причина и тъй като традиционните билкови лекарства са били заменени с ефикасни билкови добавки, можете да намерите предимно рейши гъби под формата на таблетки или капсули. Има обаче много места в света, където този вид гъби все още се обработват и консумират директно.

Нека да разгледаме по-задълбочено многото ползи за здравето на рейши гъбите.

1. Помощник в борбата против стареенето – С популярни имена като „царя на билките“ и „10 000-годишната гъба“, рейши гъбите са били високо ценени в билкарството в продължение на хиляди години за ефекта им върху дълголетието. В древни времена тези, които търсели безсмъртие, често използвали рейши гъби поради това вярване. Въпреки това, модерните изследвания потвърждават теорията, че консумацията на тези гъби води до известно удължаване на живота, а именно поради впечатляващото съдържание на полизахариди в техния състав. Тези вещества спомагат за подобряване на състоянието на имунната система и предотвратяване на някои заболявания на кръвоносните съдове. Освен това някои антиоксидантни свойства на други органични съединения в гъбите Рейши неутрализират свободните радикали, които могат да причинят хронични заболявания и преждевременно стареене.

2. Използват се като помощник за предотвратяване на рака – Има хиляди активни изследвания на рака, тъй като това е една от широко разпространените и фатални болести, пред които е изправено нашето общество. Изследванията са фокусирани върху гъбите Рейши и е установено, че тритерпеноидите, открити в тях, имат способността да намаляват метастазите на раковите клетки и да предотвратяват туморния растеж. Освен това, второ проучване установи, че активните съставки на екстракт от гъби Рейши могат да откриват и неутрализират раковите клетки в тялото.

3. Грижат се за подобряване на състоянието на черния дроб и за детоксикацията на организма – Нашият черен дроб е деликатен и важен орган, така че намаляването на нивото на токсините в него е в огромна помощ за хората. Изследванията свързват екстрактите от рейши гъби с по-бързото възстановяване на здравите чернодробни клетки и освобождаването на свободните радикали, които се натрупват в органа, като по този начин се стимулира цялостното здраве и благосъстояние на организма.

4. Спомагат за подобряване на когнитивната дейност – Неврологичните заболявания са най-болезнените и неразрешими загадки и особено когнитивните разстройства като болестта на Алцхаймер или Хънтингтън, за които няма доказано лечение. Изследванията обаче показват, че екстрактите от гъби Рейши могат да стимулират когнитивната активност и да покажат някои невропротективни ефекти, особено при стимулирането на растежния фактор на нервите, което е ключов елемент от здравословната когнитивна функция.

5. Притежават противовъзпалитени свойства – Един от най-важните странични ефекти на екстрактите от гъби Рейши е тяхната противовъзпалителна способност. Това е частично причината, поради която могат да помогнат в случаите с когнитивните разстройства, туй като помагат да се увеличи количеството на кръвния поток към мозъка. За хората, страдащи от артрит или подагра, екстрактите на рейши могат да бъдат също много полезни. Рейшите също са подходящи и за облекчаване на главоболие и излекуване на рани.

6. Подобряват дихателните процеси – За тези, които страдат от астма, бронхит или други хронични респираторни заболявания, екстрактът от гъбите Рейши може да има силен ефект върху намаляването на дразненето и елиминирането на алергичните реакции от тялото. Чрез предотвратяване на освобождаването на хистамин от мастните клетки в тялото, рейшите предотвратяват алергичните реакции, които могат да се изразят от леко дразнене на кожата до потенциално животозастрашаваща анафилаксия.

7. Понижават кръвното налягане – Хипертонията е един от най-честите и всепроникващи проблеми в света днес, а сърдечно-съдовите заболявания остават основният убиец в нашето общество. Рейшите са доказали, че подобряват ефективността на притока на кръв към сърцето и понижаване на кръвното налягане; те също така намаляват количеството на кислород, консумиран от сърцето, което означава, че има повече оксигенация за останалата част от организма и органите. Освен това някои елементи от екстракт от гъби рейши могат да намалят нивото на LDL (лошия) холестерол във вашето тяло, като допълнително ви предпазват от инфаркти.

8. Помощници за укрепване на имунната система – Въпреки че вече сме споменали антиоксидантите, които са ключов компонент на имунната система, гъбите рейши съдържат и бета-глюкани, една от най-ефективните и мощни стимулатори на имунната система. Чрез увеличаване на броя на бета-глюканите в тялото си, можете да се предпазите от широк кръг от потенциални заболявания и да намалите признаците на стареене. Някои експерти смятат, че това високо съдържание на глюкан е именно ключовият фактор, който свързва гъбите с безсмъртието и жизнеността.

9. Увеличават енергийните нива в организма – В допълнение към безсмъртието, традиционната медицина предлага също така рейшите като алтернативен начин за повишаване на енергията. Тъй като с напредване на възрастта, нашите енергийни нива са склонни да намаляват значително, добавянето на „екстра сила” в нашите златни години с помощта на тази гъба, би било чудесно.

Странични ефекти на гъби Рейши

Като нещо с толкова много добри качества, неизбежно има и отрицателна страна. Продължителното използване на гъби Рейши (за период от 1-2 месеца) е свързано с някои странични ефекти. Някои от тях включват: главоболие, виене на свят, кървене от носа и сухота в устата.

Въпреки че тези странични ефекти изглеждат леки, все още е добро решение да говорите с медицински специалист или обучен билкар, преди да добавите гъби Рейши към вашия здравен режим. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *