Няколко здравословни ползи от Кардамон – част 1

Здравните ползи от кардамон включват стомашно-чревна защита, контрол на холестерола, контрол на рака, облекчаване на сърдечносъдовите проблеми и подобряване на кръвообращението в организма. Той е полезен при лечение на зъбни заболявания и инфекции на пикочните пътища като цистит, нефрит и гонорея. Кардамонът притежава свойства на афродизиак и се използва като лекарство за импотентност, еректилна дисфункция и преждевременна еякулация.

Кардамонът е подправка, произхождаща от Индия, Непал и Бутан. Днес тя се отглежда в повечето тропически места в Азия, включително Индия, Китай, Бутан, Виетнам, Малайзия, Корея и Япония. Тя се счита за кралицата на подправките и е една от най-скъпите, класирана на трето място, веднага след шафран и ванилия.

Смята се, че отглеждането на кардамон започва в тропическия и влажен климат в Индия. По ботаническа класификация, тя принадлежи към семейството на Zingiberaceae и нейното научно име е Elettaria cardamomum. Има два основни подвида на кардамона. Техните научни имена са Elettaria, зелен кардамон, и Amomum, като той е черен, бял или червен.

Съветът за подправки на Индия признава три сорта кардамон, които включват Malabar, Mysore и Vazhukka. Има още един сорт, наречен Njallani, който стана много популярен заедно с трите останали. Той е разработен от малък фермер на име Себастиан Джоузеф от район Идукки в Керала.

Формата му е малка черна шушулка с черни семки вътре. Както семето, така и кората му придават приятен аромат и вкус. Поради това те се използват като ароматизатори в индийската кухня. Употребата му не се ограничава само до топли и пикантни ястия; семената се добавят към десерти и напитки, които допълват сладкия вкус. Кардамоненият чай е много популярна напитка в Индия, така както и чая от джинджифил.

В Индия кардамонът традиционно се счита за билка и е една от съставките в Аюрведа (древната индийска наука за медицината и начина на живот) и традиционната китайска медицина. Смята се, че е лек за зъби и инфекции на венците, проблеми с гърлото, секрети в белите дробове, белодробна туберкулоза, възпаление на клепачите, стомашно-чревни смущения, смущения във функцията на бъбреците и камъни в жлъчния мехур. Използва се също и като антидот за отрови.

Кардамонът е богат на различни витамини и микроелементи. Те включват ниацин, пиридоксин, рибофлавин, тиамин, витамин А, витамин С, натрий, калий, калций, мед, желязо, манган, магнезий, фосфор и цинк.

Съгласно Министерството на земеделието на САЩ и Националната база данни за хранителните вещества за стандартна референция кардамон (100 гр. ), съдържа енергия (300 ккал), въглехидрати (68 гр. ), протеин (11 гр. ), диетични фибри (28 гр. ) и холестерол (0 mg ). 

Ето няколко здравословни ползи от Кардамона:

1. Предотвратява рака на дебелото черво – Ракът, особено колоректален рак, е една от водещите причини за смърт в целия свят. Нарастващата цена на конвенционалната ракова терапия и последвалите странични ефекти насърчиха изследователите да търсят алтернативи, които да са устойчиви. Проучвания са показали, че кардамонът има положителен резултат в противодействието на колоректалния рак до 48%.

2. Защитава здравето на сърцето – Изследванията, проведени в Катедрата по фармакология и фармацевтични продукти в Колежа по фармация на Университета „Крал Сауд“ в Саудитска Арабия, показват, че използването на кардамон за сърдечносъдови заболявания води до понижаване на сърдечния ритъм или контролиране на ритъма и контрол на хипертонията. Установените в него микроелементи могат да противодействат на нарастването на липидите в тялото. Освен това спомага за регулацията на нивата на холестерола в организма.

3. Антидепресант – Счита се, че кардамонът притежава антидепресантни свойства. Етеричното масло е едно от основните масла, използвани и в ароматерапията.

4. Стомашно-чревни заболявания – Кардамонът се използва традиционно в аюрведа, китайската медицина и системата на Уани като средство за помощ при стомашно-чревни нарушения. Метанолният екстракт от кардамон е компонентът, който помага при контролирането на киселинност, метеоризъм и стомашни спазми.

към втора част

4 thoughts on “Няколко здравословни ползи от Кардамон – част 1

  1. Сега разбрах защо ми пада толкова пулса откакто започнах да приемам с кафето 20-тина зрънца кардамон

  2. Сега разбрах защо ми пада толкова пулса откакто започнах да приемам с кафето 20-тина зрънца кардамон

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *