Няколко здравословни ползи от Кардамон – част 2

към първа част

5. Антимикробни свойства – в продължение на много хилядолетия, кардамона се счита, че притежава свойства да се бори срещу инфекциите. За съвременната наука това означава, че има антимикробни качества. Проведени са експерименти с неговите летливи екстракти. Резултатът е, че маслата от кардамон са в състояние да възпрепятстват растежа и разпространението на някои от много опасните микроби, които редовно причиняват хранително отравяне.

След откриването на антибиотиците, беше установено, че те предизвикват смесени резултати, както и странични ефекти. Някои нежелани реакции включват инхибиране на благоприятните пробиотични бактерии, намиращи се в червата. Използването на подправки, от друга страна, е идеално, защото те инхибират само инфекциозните микроби, а не пробиотични бактерии.

6. Антиспастични и противовъзпалителни свойства – Според Аюрведа кардамонът е добър за болки в мускулите и ставите. Мускулните спазми често се срещат при по-възрастните хора. Внезапното свиване на мускулите причинява тези спазми и силни болки. Неотдавнашни експериментални данни показват, че кардамонът притежава противовъзпалителни и анти-канцерогенни свойства.

7. Астма – Кардамонът може да се използва и като лекарство за астма и други респираторни проблеми. Едно проучване показва, че суровите екстракти от кардамон са били достатъчно ефективни за подобряването на функциите на белите дробове, както и за стимулиране на отхрачването на секрети.

8. Детоксикация на тялото – Метаболитните процеси в организма ни отделят токсини и свободни радикали, които трябва да бъдат изхвърлени от тялото ни. В противен случай тези натрупани токсини могат да причинят няколко заболявания, включително рак и преждевременно стареене. Кардамонът действа като детоксикатор. Етеричните масла и биохимичните препарати, съдържащи се в кардамона, осигуряват пречистването на организма.

9. Подобрява кръвообращението – При традиционните терапии като ароматерапия, кардамомът се използва за лечение на симптоми на астма и бронхит чрез подобряване на кръвообращението в белите дробове. Етеричното масло, извлечено от кардамон, е тествано в групи от хора със стрес и е установено, че той е ефективен за стимулиране на кръвообращението в организма.

10. Гадене и повръщане – Кардамонът е ефективен тонизиратор и стимулант и също е полезен за успокояване на усещането за гадене и повръщане. Той действа като добро средство за лечение на възпалено гърло. Комбинацията от кардамон и канела, заварени във вода и гаргарата със сместа всяка сутрин, води до облекчаване на болезнените болки в гърлото.

Други приложения и ползи:

Кардамомът не само се смята за афродизиак, но също така се счита, че лекува  импотентност и преждевременна еякулация.

В Аюрведа кардамомът е използван като средство за лечение на заболявания на уринарния тракт и инфекции като цистит, нефрит и гонорея.

Кардамонът е много ефективно средство за защита срещу досадното хълцане. Вземете няколко лъжици кардамон и ги сварете във вода. Като приемате отварата, можете да се отървете от хълцането.

Кардамонът се използва в аюрведа и традиционната китайска медицина за справяне със зъбните проблеми в продължение на много векове. Кардамоновите шушулки и семена могат да се дъвчат вместо освежител на дъха.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *