Здравословните ползи от някои известни храни – част 6

към част 5

34. Мляко – Млечните продукти са страхотен хранителен източник на калций. Калцият има много функции в тялото, но основната му задача е развитието и поддържането на здрави кости и зъби.

Калцият е важен също за кръвосъсирването и заздравяването на рани, поддържане на нормалното кръвно налягане и мускулни контракции, включително сърдечен ритъм.

Млякото също осигурява магнезий, фосфор, витамин А, рибофлавин, витамини B-6 и B-12.

Потенциалните ползи за здравето на млякото включват: поддържане на костите, кръвното налягане и здравето на сърцето и осигуряване на повишаване на витамин D. Дефицитът във витамин D е свързан с депресия, хронична умора и PMS.

35. Млечни алтернативи  – Има много причини да търсите алтернатива за млечни продукти, като най-честите са алергиите и непоносимостта към лактозата.

Някои хора избират да не консумират млечни продукти, за да следват веганска диета, която избягва всякакви животински храни, включително мляко, сирене, яйца и мед.

Други могат да намалят млечните продукти от диетата си, за да избегнат хормоните и антибиотиците в конвенционалното мляко, като лечение на акне или при следването на популярната диета „Paleo“.

Соевите изофлавони са показали, че спомагат за предотвратяване на сърдечни заболявания и поне 10 милиграма на ден могат да намалят рецидивирането на рака на гърдата с 25%. Повишеното потребление на соя може да бъде от полза за жени в менопаузата.

36. Мента – Маслото от мента често се използва в пастата за зъби, водите за уста, бонбоните и козметичните продукти, докато листата се използват или пресни или сушени за чай и храна.

Ментата има един от най-високите антиоксидантни качества сред храните. Тя има възможни положителни ефекти върху алергии, обикновена настинка, лошо храносмилане, синдром на раздразнените черва (IBS) и кожата.

37. Гъбите – Гъбите, макар и класифицирани като зеленчуци в хранителния свят, всъщност не са такива. Те принадлежат към групата на еукариотните организми и осигуряват няколко важни хранителни вещества като храна за хората.

Потенциалните ползи за здравето на гъбите включват подпомагане на инхибирането на растежа на раковите клетки, регулирането на кръвното налягане и подобряването на имунния отговор към инфекцията.

38. Овес – Овесът съдържа високи нива на вида влакна, известни като бета-глюкан. Бета-глюканът е известно, че помага за понижаване на нивата на лошия холестерол.

Потенциалните ползи за здравето на овеса включват: намаляване на риска от коронарна артериална болест, намаляване на риска от колоректален рак и понижаване на кръвното налягане.

39. Мазни риби – Мазните риби, като сьомгата и скумрията, са отличен източник на омега-3 мастни киселни и протеин.

Потенциалните ползи за здравето от ядене на мазна риба включват: предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, намаляване на риска от ревматоиден артрит, повишаване на сензорната, когнитивната и моторната функции на бебето, подобряване на паметта, защита на зрението и предотвратяване на рак на устната кухина и кожата.

40. Зехтин – Хората, които редовно консумират зехтин, имат по-малък риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, включително хипертония (високо кръвно налягане), инсулт и хиперлипидемия (високи нива на холестерол в кръвта и триглицеридите).

В допълнение, приема на маслиново масло може да помогне за лечение на възпаление, ендотелиална дисфункция (проблеми с вътрешните обвивки на кръвоносни съдове), метаболизъм на тромбоза и въглехидрати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *