10 прости идеи да излекувате храносмилането си


Когато храносмилателната система не работи, вашето здраве е застрашено в различни аспекти. В допълнение към храносмилателни разстройства, като синдром на дразнимото черво, подуване на корема, запек, диария, киселини, газове, може да достигнете и до хранителни алергии, наддаване на тегло, екзема, изтощение, астма и други. Нелекувани, тези симптоми могат да прерастнат и в хронични заболявания.

Ето 10 неща, които могат да подпомогнат да излекувате своята храносмилателна система:

1. Дъвчете храната си – доброто храносмилане започва в устата. Когато дъвчете храната си добре, това подпомага функционирането на храносмилателната система и подпомага тялото ви да се съсредоточи към други задачи.

2. Яжте „реални” храни – съсредоточете се върху пълнозърнести и свежи храни. Избягвайте преработените храни и бързите закуски, които обикновено са с високо съдържание на рафинирана сол, захар и преработени масла. Те затрудняват преработката на храната и не предоставят никакава хранителна стойност.

3. Консумирайте ферментирала и култивирана храна – ферментиралите храни са с високо съдържание на добри бактерии, които подпомагат естествената регенерация на чревната флора. Опитайте да ядете кисело зеле, кисело мляко, кимчи, комбуча.

4. Щадете черния си дроб – можете да лекувате храносмилателната си система чрез подкрепа на черния си дроб. Консумирайте храни, като моркови, червено цвекло, листни зеленчуци. Можете да допълните диетата си с горчиви билки, като глухарче или бял трън.

5. Бъдете хидратирани – много хора със храносмилателни разстройства са изключително дехидратирани. Опитайте да пиете поне една чаша вода на ден с една супена лъжица ябълков оцет или пресен лимонов сок. Билковите чайове са друг чудесен начин да хидратирате  и излекувате тялото си. Мента, джинджифил, копър, сминдух са известни със свойствата си в подкрепа на храносмилателната система. Ако търсите заместител на кафето – опитайте с чай от глухарче с мляко.

6. Управление на стреса – стресът влияе и на храносмилането. Дейности, като медитация, контрол на дишането, йога. ходене, дремки помагат да се намали драстично нивото на стрес.

7. Редовна детоксикация –  регулярната детоксикация е чудесен начин да се изчисти цялата хранозмилателна система. Най-добре включете сок от алое вера в процеса на прочистване, тъй като има сведения, че то помага при храносмилателни проблеми.

8. Глутамин – глутаминът е изключително важно вещество за вашето тяло, тъй като то поддържа възстановяването и обновяването на лигавицата на червата ви и успокоява възпалението. Може да намерите

 

глутамин в добавки или в храни, като меси, риба, яйца, млечни продукти, цвекло, фасул. спанак, магданоз и пресни зеленчукови сокове.

9. Пробиотиците – пробиотиците са добри бактерии, които подобряват здравето на червата. Те са лесно достъпни като хранителни добавки.

10. Вслушвайте се в сигналите на тялото си – вместо да се подчинявате на всевъзможни норми и тенденции, изградете знания за собственото си тяло, така че да се храните и живеете по начин, по който тялото ви да функционира оптимално. Ако имате проблем със здравето, то организмът ви непременно ще ви сигнализира. Не отминавайте с лека ръка тези симптоми.   

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *