Хепатит

Името на болестта хепатит идва от гръцките думи хепар – червен и итис – възпаление. Макар всеобщото мнение много причини за хепатита или възпалението на черния дроб, те може да са вирусни, паразитни, наркотични, алкохолния и дори неспецифични.

Първите симптоми варират от симптомите , понякога няма видими белези. По-напреднал стадий се познава по умората, гадене повръщане, виене на свят, може да има диария и пожълтяване на кожата или очите, а понякога и на двете, от тук известното име жълтеница. Заради различните типове хепатит, които стигат до Хепатит G, като жълтеница е познат хепатит А.

Само думата хепатит е много общо понятия, заради различните видове. Може да разберете че имате хепатит чрез кръвна проба, която е показала покачване на чернодробните ензими.

Хепатит вид  А, В, и С се свързани с употребата на алкохол и наркотици.

Срещу първите два вида хепатит А и В са добре познати и за тях са създадени ваксини, но за голямо съжаление Хепатит С е открит едва в края на 80-те години на миналия век.

След това биват открити и други хепатитни вируси.

Ако хепатитът е вирусен а това са двата вида А и Е се предава по хранително конкатен път, след  4 седмици след заразяването може да се открият чрез кръвен тест. За Хепатит В С и D може да се предават по кръвен и полов път, а инкубационният период на тези видове е цели 6 месеца.

При вирусен хепатит се налага да се прекара време в инфекциозно отделение  или в такава специализирана болница. То се лекува само симптоматично, като при всеки вирус се разчита на имунната система да се пребори с вируса.

Лечението на хепатит В, особено хронифициран, се лекуват с интеферон и нуклезидни аналози.

Лечението на хепатит С се извършва като двата по-горни начина, тъй като той има и вирусен тип. Превенцията включва имунизиране срещу познатите типове, спазван нае лична хигиена, за да се предпазим от вирусите видове> не бива да забравяме да посетим лекар ако се съмняваме в симптоми за хепатит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *