Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
PranaromJamiesonBp PharmaNatur ProductTnt 21Доктор ПамуковФитофармаАромаVita FocusBio FreshPierre FabrePiz BuinForever Friends
заболявания

Множествена склероза

Множествена склероза или Encephalomyelitis  disseminate представлява вид автоимунното възпалително хронично заболяване. За съжаление произходът на болестта е неясен, като разбира се, не пренебрегваме генетичния фактор, но той предразполага много заболявания.  Друг фактор са инфекциозните причинители, тъй като при това заболяване се засяга миелиновата обвивка на аксоните в мозъка. По този начин се получава образуване на лезии в мозъка.  А тези лезии отключват разнообразни симптоми и признаци. Тъй като множествената склероза засяга способността на нервните клетки да комуникират помежду си, а за да го правят са им нужни аксоните, които представляват обвити с изолираща субстанция миелин. По тази причина почти всички неврологични симптоми могат да доведат до физическа и ментална инвалидизация.

Симптомите на болестта са много коварни, защото могат да се появят на атаки, като пристъпи или да се натрупат с времето, по този начин пациентът трудно разбира какво се случва и късно предприема мерки. Ако болестта е съпътствана с пристъпи, то между тях може да мине доста време и да няма никаква симптоматика между отделните пристъпни атаки.

Симптомите са много широкоспектърни, могат да започнат в смущение във възприятието, умора, депресии, на очите са възпаление на очния нерв и двойно виждане. Мускулно-скелетните са спазмите, слабостта и атаксията, в речта може да настъпи нарушение. В чревния тракт може да настъпи изпускане, запек или диария, а в половата система да доведе до стерилитет. Но това, разбира се, не значи, че ако намирате в себе си някои от тези симптоми имате множествена склероза.

Лечение срещу самата болест все още няма, но има терапии, които подтискат симптомите с много добър ефект. Те възстановяват функциите, изгубени при пристъпите и атаките и предотвратяват нови атаки на болестта. Целта на терапията е да предпази пациента от инвалидизация. Но както почти всички познати медикаменти и лекарствата срещу множествена склероза имат нежелани ефекти.

Заболяването се открива на скенер или на ядрено-магнитен резонанс. Тъй като там най-добре се виждат появилите си лезии.  Само при такова налично изследване се предписва терапия.

 

 
Коментари
Напишете коментар
Име
Вашият Коментар*
Въведете визуалния код*
Всички коментари ще бъдат прегледани и одобрени преди публикуване.

уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!