Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
OenobiolGalenicPremium Health ProductsPopCouleur CaramelOilatumVitaslimRamkopharmDr. FörsterMason NaturalBio FreshNuxeRevive Snails Extract
заболявания

Пролапс на митралната клапа

Пролапсът на митралната клапа причинен митрална недостатъчност или регургитация представлява невъзможност на митралната клапа да функционира правилно и връща кръвта в лятвото предсърдие. В повечето случаи за това е виновна регургитация или връщането на кръв от аортната клапа и така кръвта се връща към лявата камера.

Заболяването често е вродено. При други хора е причинени от чести вирусни инфекции, ревматизъм, ендокардит и сифилис. А някои хора разбират за него едва в зряла възраст след като са си направили преглед, поради напредването на възрастта.

Макар и познат като козметичен дефект и в повечето случаи не се развива изобщо, то има доста лоши последици, ако нещо макар и малко в сърцето не е наред, защото то дава отражение на цялото тяло. Почти винаги липсва симптоматика, затова се открива сравнително трудно и късно, защото се бъркат с общи сърдечни нарушения. Ако имате ритъмни нарушения, болка  в гърдите,  задух, умора. Тези симптоми могат да се дължат на много други блести. Това, разбира се, не означава, че дори да ги имате или са чести, имате аортна или митрална недостатъчност.

Понякога пролапсът води до панически разстройства, дори и мигрена, които са състояния рядко свързвани със сърцето.

Макар често да има сърцебиене или ускорен и неправилен пулс, лекарства рядко се приемат. Когато клапата не може да функционира и започне да уврежда сърцето, се предприема оперативно лечение за смяната й.

Тревожност, панически атаки и депресия са редки случаи, но могат да се обяснят появата им на пациенти с пролапс на митралната клапа, тъй като заради дисбаланса, който се появата в автономната нервна система.  При пациенти със страх и депресия, причината трябва да се потърси и в сърцето за адекватно лечение. Мигрената също се дължи на този дисбаланс. За съжаление, мигрената е доста коварно състояние, за което има само болкоуспокоителни.

В много редки случаи пролапсът на митралната клапа води до инсулти в младежка възраст. Понякога този пролапс може да не се види на ЕКГ (електрокардиография), затова е хубаво да си правите ехокардиография, дори и да сте млади, за да се изключват сърдечни пороци при изброените симптоми.

 

 

 

 
Коментари
Напишете коментар
Име
Вашият Коментар*
Въведете визуалния код*
Всички коментари ще бъдат прегледани и одобрени преди публикуване.

уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!