Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
SkincodeOilatumHaya LabsNutergiaАромаWalmarkMason NaturalNatur ProductSvrArganycaCarrotenФитофармаNature's Way
заболявания

Исхемична болест на сърцето

Исхемична болест на сърцето или ИБС представлява стеснение или запушване на една или повече коронарни артерии, това води до миокардна исхемия. Това е най-често срещаното сърдечно заболяване. При ИБС сърцето се уврежда, защото не получава достатъчно кислород. Тя действа като се развиват молекули холестерол в кръвта по артериите.

Една от най-главните причини за появяването на тази болест е атеросклерозата, така кръвоносните съдове се стесняват и се намалява притока на кръв, а рисковите фактори, както не едно прочуване ни напомня са затлъстяването, тютюнопушенето, захарната болест или повишеното кръвно налягане. С промяна на живота болестта може да се контролира успешно. Понижава се рискът да заболеете от ИБС, когато откажете цигарите, намалите солта и извършвате повече движения, по този начин със свалянето на килограмите, ще свалите и риска от ИБС да ви навреди сериозно и необратимо.

Симптомите на ИБС представляват гръден дискомфорт, понякога това става бързо и остро, защото артерията е запушена изведнъж, при други пациенти може де постепенно. Има  и такива пациенти, при които не се наблюдават симптоми, което им дава лъжовна представа, че имат здраво сърце.

Други пациенти изпитват симптомите спорадично или всекидневно. Чувстват тежест в гръдната област и недостиг на въздух. Болката може да се движи към ръцете, може да се получат и газове или стомашно разстройство. Особено, когато са след физическо усилие, е знак, че даденият симптом принадлежи на сърдечна болест.

Най-лоши са опасните за живота симптоми като болката е в лявата половина или още позната като гръдна ангина, лепкава кожа се появява, гадене, болките стигат шията и долната челюст и отиват към рамото и ръката.

ИБС се определя след направена електрокардиограма (ЕКГ), където се наблюдават обратими исхемични промени. Вижда се на кръвна проба за холестерол, ехокардиограифия и рентгенова снимка на гръдния кош. Веднъж диагностицирана могат да се предпишат лекарства и съвети за промени на начина на живот. Веднъж започнало лечение и следване на лекарските предписания при ИБС може да се контролира и рядко може да доведе до фатален край.

 
Коментари
Напишете коментар
Име
Вашият Коментар*
Въведете визуалния код*
Всички коментари ще бъдат прегледани и одобрени преди публикуване.

уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!