Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
Vita GoldVitabioticsNatur ProductBeauty FormulasAbo PharmaNiveaFilorgaLieracRocJohn FriedaMavalaCatalysisLa Roche
заболявания

Ларингит

Ларингитът представлява остро или хронично възпаление на лигавицата на ларинкса, органът, чрез който възпроизвеждаме звук. Възпалението обикновено се фокусира върху гласните връзки в него и затова най-типичният белег за възпалителен процес в областта е промяната на гласа – дисфония, или липса на способност за говор – афония. Ларингитът може да е самостоятелно заболяване или да съпътства друго - възпаление на горните дихателни пътища, хрема, простуда, грип, шарка, нараняване на ларинкса от чужди тела. Болестта е типична за политиците, преподавателите, певците, актьорите, треньорите и всички, които говорят, викат или пеят с часове. Що се отнася до фактора тютюнопушене, болестта се среща се по-често у дългогодишните пушачи и сред хора, които работят в среда със запрашен въздух. Острото възпаление може да бъде овладяно сравнително лесно, ако дадете почивка на гласните си струни и не допуснете усложнения, а хроничният ларингит е резултат от често остро възпаление.Причини за заболяването
Най-често причина за острия ларингит е вирусна инфекция – простуда или грип, по-рядко други вирусни инфекциозни заболявания, както и бактериални инфекции. Не болестна причина може да е пренатоварването на гласните струни. Острият ларингит тъй като често съпътства острото възпаление на горните дихателни пътища, заради вируси и бактерии. Освен простуда или грип, както и натоварване на гласа, причина за болестта може да е по-продължителен престой в запрашена или задимена среда, в среда с алергизиращи и силно дразнещи лигавиците вещества. По-малко вероятна причина може да е увреждане на говорния апарат от попадане на предмет или агресивни химикали. Хроничният ларингит обикновено се дължи на често повтарящи се инфекции на горните дихателни пътища и на неизлекуван остър ларингит, който може да хронифицира. Обикновено се дължи на дългогодишна работа в замърсени помещения и на тютюнопушене.

Симптоми и лечение
Симптомите на острия ларингит се изразяват в пресипнал глас до пълната загуба на способност за говор, болка или сухота в гърлото, суха кашлица, понякога чувство за сърбеж или чуждо тяло. Понякога в симптоматиката се наблюдават хрема, фарингит, ангина, обща слабост, безапетитие, висока температура и втрисане, запушен нос, заглъхване на ушите, трудно преглъщане. Гласът загрубява, става шепнещ и слаб, понякога човекът не усеща повишение на температурата, тъй като не се поти, а само силно му се пие нещо студено. Нерядко температурата развива треска с изобилна пот по кожата. При тежко възпаление и при хора с алергии може да се развие до оток на целия говорен апарат - гласът изчезва, дишането е затруднено, а понякога почти невъзможно и затова трябва незабавно да се търси спешна лекарска помощ.Характерен за хроничния ларингит е пресипналият глас, понякога дрезгав и наподобяващ лай. Може да се обособи неприятна сутрешна кашлица, неприятно усещане при дишане и при говорене, гастроезофагеален рефлукс. За хроничен ларингит се счита този, който продължава повече от три седмици. Хронично пренатоварване на гласните връзки често провокира трайни изменения в гласните струни.

Лечението на ларингита изисква осигуряване на покой на гласовите връзки, като трябва да се има предвид, че шепненето не ги релаксира, а повече ги натоварва. Трябва да осигурите достатъчна влажност на лигавиците като се пият повече течности или с инхалации. Трябва да се избягва тютюнопушенето като част от профилактиката. Освен с тези мерки, за лечение на остри инфекции се включва медикаментозна терапия, в зависимост от развитието на заболяването. Антибиотиците не помагат, освен ако причина не са бактериални инфекции. Обикновено се препоръчват нестероидни противовъзпалителни средства или парацетамол, в комбинация с витамини. Обикновено острият ларингит се овладява за седмица- две, а за хроничния лечението е по-продължително. За овладяване на усложнения се предписват кортикостероидни медикаменти в големи дози.

Още за четене от категория Дихателна система
 
Коментари
Напишете коментар
Име
Вашият Коментар*
Въведете визуалния код*
Всички коментари ще бъдат прегледани и одобрени преди публикуване.

уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!