Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
BotoinaKentNiveaPurelogicolDelaromGeo NutritionNuxeNatural FactorsSanct BernardIklenPwm GamaCabana SunCarroten
заболявания

БенкиБенката, melanucitus nevus, е доброкачествено пигментно петно на кожата. То се дължи на увеличаване на броя на меланоцитите в базалния слой на епидермиса. Цветът на бенките се дължи на количеството меланин, което се съдържа в клетките. Могат да се срещат на различни места по тялото и да бъдат надигнати или на нивото на кожата. Бенките биват разделяни от дерматолозите на два вида, в зависимост от начина, по който са се появили по кожата - вродени и придобити. Вродените бенки се появят с раждането или през първите години от живота на човека. Тези образувания рядко могат да увеличат драстично размерите си и да се превърнат в сериозен здравословен проблем. По-често срещани са придобитите бенки, които се появяват през ранното детство. Те могат да се надигнат и да станат релефни под различни въздействия. Според дерматолозите повечето бенки са доброкачествени и много рядко някои тях могат да се превърнат в злокачествени образувания и да се развие меланом.Кои бенки са опасни?
Опастните бенки са надигнатите с тъмнокафяв цвят, както и плоските с черен цвят. При различни обстоятелства, като разчопляне, удар, напичане от слънцето и други, те могат да се изродят и да се превърнат в меланом. Дерматолозите съветват, ако започнат да се променят някои от характеритиките на бенките, веднага да отидете на консултация. Основните белези, които показват израждане на бенката са:
- промяна на цвета на определени участъци от нея
- увеличаване на размера – злокачествените образувания могат много бързо да променят своите размери; ако това стане хоризонтално, промяната може да се забележи веднага, но в случай, че бенката расте навътре, промяната може да бъде почти незабележима
- образуване на червен пръстен около бенката - това е реакция на организма, който започва да се бори срещу развитието на туморните клетки
- усещане за сърбеж и болка – нормалната бенка не трябва да се усеща.
Диагнозата за статуса на бенката се поставя след оглеждането й с дерматоскоп, който позволява на лекаря да огледа бенката дори в дълбочина.Как се премахват бенките?
Бенките се налага да бъдат премахвани не само заради медицински показания и естетически подбуди. След като бъде направен преглед на бенката, дерматологът ще прецени дали тя трябва да се махне и кой метод да използва за махането й. Съществуват няколко различни метода за премахване на бенки. Най-предпочитан е е хирургическа ексцизия. Това е процедура, която се прилага за премахване на доброкачествени и рискови бенки. Хирургът изрязва със скалпел бенката, като взема по няколко милиметра здрава кожа отстрани до нея и след това раната се зашива с шев. Процедурата протича за 20 минути и е под местна упойка. Това е единственият сигурен и превантивен метод за предпазване от развитие на бенката в меланом. Ако се употребява лазер за изрязването на бенката не се налага зашиване, но има по-голяма опасност да се появят пигментни петна. Друг метод е криотерапията - бенките се премахват чрез замръзяване с течен азот, като може да остане белег. При електрокоагулацията се използва диатермичен ток със специална апаратура, която е съставена от кюрета, електронож и активен електрод във вид на игла. При тази манипулация бенката се изгаря като се засягат само повърхностните слоеве на кожата.

 
Коментари
Напишете коментар
Име
Вашият Коментар*
Въведете визуалния код*
Всички коментари ще бъдат прегледани и одобрени преди публикуване.

уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!