Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
Pierre FabreEsiIwostinБалчоUnimed PharmaBoehringer IForever FriendsRocSchoenenbergerJohnson & JohnsonJamiesonKloraneJohn Frieda
заболявания

Плексит

Плекситът представлява болест на част от периферните нерви, които не са самостоятелно отделени, а се преплитат и съединяват едни с други. Шийно-раменната и кръстно-поясните области са най-често срещаните зони, където се проявява заболяването. Болестта е по-често проявена сред мъжете заради тяхната по-активна физическа натовареност.

Плекситът може да има хроничен или остър характер. Причини за заболяванията са дегеративни промени на прешлените, като се образуват костни шипчета, и шийната дискова херния. В по-редки случаи причините може да са туморни процеси, изкълчване на раменната става или преразтегляне на нервния сплит на новородени. Не рядко причинители на болестта могат да бъдат вируси, а простудните заболявания също могат да окажат влияние.Болката при заболяването е най-често едностранна. Тя е типична за невралгията на раменния сплит. Този вид болка се появява внезапно и се локализира в областта на плешката, раменната става и долните шийни прешлени. В такива случаи главата застава в някаква принудителна поза. При движение на ръката или главата болката ескалира, защото се разтягат коренчетата на нервните стволове. Болката може да се появи и ако се приложи натиск около гръбначния стълб и надключните ямки.Острият плексит се характеризира с болка от сковаващ характер. Този вид на заболяването може да се отключи при студено време, по време на боледуването на грип или друго вирусно заболяване. Ако не се лекува правилно острият плексит може да стане хроничен. При него е характерно често повтарящо се възпаление. Заболяването може да протича в продължение на месеци и да се отключва при охлаждане на тялото или простудна настинка.

Диагностиката на плексита не е много лесна, тъй като симптомите са много близки с друго заболяване, което е наречено цервикален радикулит. Между двете заболявания има голяма разлика в лечението, защото при плексита с течение на времето той се възстановява сам, а при другото заболяване може да доведе до трайни увреждания и затова се прилага оперативно лечение. През първите дни след установяване на заболяването лечението е насочено в посока намаляване на болката. След като болката в зоната се успокои се започва лекуване с физиотерапия. Тя спомага за възстановяване на пациента с упражняване на специални движения с голям обхват. Всеки пациент реагира по различен начин на физиотерапията. При някои от тях лечението може да отнеме повече време и затова се изисква упоритост и постоянство. Макар рядко, понякога може да се наложи оперативно лечение на болестта.

Още за четене от категория Опорно-двигателна система
 
Коментари
Напишете коментар
Име
Вашият Коментар*
Въведете визуалния код*
Всички коментари ще бъдат прегледани и одобрени преди публикуване.

уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!