Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
PhytoEucerinNatur ProductВелеви ФармаEveline CosmeticsHimalaya DragPharmascience IncBio FreshCouleur CaramelKendy PharmaPremium Health ProductsA-Z MedicaTopicrem
заболявания

Синдром на Хашимото

Синдром на Хашимото, Thyreoiditis lymphomatosa chronica Hashimoto, е автоимунно заболяване на щитовидната жлеза. От болестта могат да страдат хора от различни възрасти, но най-често се развива при жени между 30 и 50 годишна възраст. Лечение досега не е открито и затова пациентът трябва да приема до края на живота си лекарства, с които да се поддържа нормалната функция на щитовидната жлеза.
Заболяването представлява хроничен възпалителен процес, в резултат на който се унищожава тъканта на щитовидната жлеза. Тя е най-голямата жлеза с вътрешна секреция и е отговорна за белтъчния, липидния и въглехидратния метаболизъм в организма. При Хашимото може да се достигне до 80% загуба на щитовидна тъкан.

Според специалисти трудно може да се намери определена причина за появата на заболяването. Според тях стресът може също да окаже влияние върху функцията на щитовидната жлеза. Други възможни причини за възникване на болестта е лъчелечение или облъчване. Съществува хипотеза, че синдромът на Хашимото се дължи на генетичен дефект, който се отключва в даден момент от живота.Интересен факт, е че болестта започва без проявата на симптоми. Първите признаци са леко подуване и дискомфорт в шията. След това се появяват съпътстващи признаци на заболяването, лесна уморяемост, липса на енергия, шум в ушите, подпухване, отслабване на паметта и стягане в областта на шията.


За да се установи дали пациентът страда от синдрома на Хашимото, трябва да се направи ехографско изследване, а също така се изследват хормоните и кръвта. Диагнозата се поставя от специалист ендокринолог. Лечението започва с тиреоидни хормони в първите месеци. След това в него се включват различни медикаменти, предписани от лекуващия лекар, които се пият пожизнено. В определени случаи може да се наложи оперативна намеса.

Важно е да се каже, че медицината е разработила успешен лечебен метод за заболяването. Мнението на някои специалисти е, че лечението не е правилно, тъй като то има странични ефекти, които да доведат до увреждане на други органи в организма. Затова много хора пробват с нетрадиционни методи за лечение, които са основно импулсният метод и хомеопатията. Целта им е функцията на щитовидната жлеза да се възстанови по естествен път, което от своя страна ще води до подобряването на здравословното състояние на пациента. Задължително трябва да се знае, че хората с поставена диагноза синдром на Хашимото не трябва да се плашат, защото с нея може да се живее напълно пълноценен живот.

 
Коментари
Напишете коментар
Име
Вашият Коментар*
Въведете визуалния код*
Всички коментари ще бъдат прегледани и одобрени преди публикуване.

уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!