Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
NeutrogenaVita FocusBorolaVitabioticsБългарска РозаIkarovKentA-Z MedicaEveline CosmeticsMerz PharmaceuticalsВелеви ФармаТомил ХербGnc
заболявания

Мастопатия

Мастопатията е доброкачествено фибро-кистозно заболяване на млечната жлеза, което се описва с увеличаването на тъканите на гърдата, с болка и секреция. Заболяването е диагностициран преди повече от 100 години и засяга около 50% от жените във възрастовата граница от 30 до 50 години. Състоянията, които са характерни за мастопатия настъпват, когато се променят жлезната и съединителната тъкан. Тези промени са свързани с менструалния цикъл и хормоните прогестерон и естроген. По време на менструацията хормоналните промени причиняват уголемяване на жлезния канал и жлезите, като в тях се задържа повече вода.Според специалисти не може да се говори за предразположеност към заболяването, защото то се дължи не на конкретни причини, а на хормонален дисбаланс. От друга страна обаче лекарите са установили, че има връзка между някои фактори в живота на пациента и развитието на заболяването. Тютюнопушенето, стресът, заболявания на черния дроб и щитовидната жлеза могат да предразположат към поява на заболяването. Излагането на бюста на слънце и травма на млечните жлези също могат да причинят фиброкистозни заболявания на гърдите.В началото заболяването се изявява като промяна в жлезния паренхим под формата на гроздовидни образувания. По време на менструалния цикъл те набъбват и стават болезнени, а от зърната на гърдите може да се отдели кафеникав или зеленикав секрет. Във следващия стадий се появяват твърди възли, като техният брой и размер се увеличава. При различните пациенти симптомите на заболяването и болката могат да варират значително. В някои случаи има само слаба болезненост, но образуванията не могат да се опипат при самото изследване. При мастопатията образуванията са подвижни, меки и не са свързани с околните тъкани. В повечето случаи са болезнени и най-важното е да се знае, че те променят размера си в периода на менструалния цикъл.

Лечението на заболяването е строго индивидуално и е съобразено със състоянието на пациента. Важен момент от терапията е да се обясни на пациента какъв е характерът на заболяването. Заболелите трябва да са наясно, че мастопатия не увеличава риска от появата на рак. Лечението не се концентрира само върху ликвидирането на симптомите, а и върху промяната на начина на живот. Трябва да се обърне внимание на здравословното хранене, да се хапват повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. По преценка лекарят може да изпише противовъзпалителни лекарства и медикаменти, които да засилят кръвообращението. Може да се ползва хормонална терапия в зависимост от хормоналния баланс на организма. В някои от случаите може да се наложи оперативно отстраняване на възлите, но това действие има временен ефект. В повечето случаи болестта може да бъде овладяна без намесата на хирург.

Още за четене от категория Заболявания
 
Коментари
Напишете коментар
Име
Вашият Коментар*
Въведете визуалния код*
Всички коментари ще бъдат прегледани и одобрени преди публикуване.

уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!