Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
RamkopharmМирта МедикусEleaSkincodeDelaromA-Z MedicaJohnson & JohnsonEsiPwm GamaTnt 21Beauty FormulasNuxePranarom
заболявания

Астма

Бронхиалната астма представлява заболяване, което засяга дихателните пътища и протича с хронично възпаление. Заболяването протича с различни по продължителност и честота епизоди на задъхване, кашляне, болки в гръдната област и недостиг на въздух. През останалото време, когато изброените симптоми не са налице, страдащият от астма води нормален живот. При това заболяване е налице повишена чувствителност на бронхиалното дърво спрямо различни дразнители. При контакт с тях възниква реакция, която се характеризира със запушване на бронхите със слузна течност, в резултат на което дишането става трудно.Специалистите разделят астмата на три основни типа. При алергичната астма възпалението е резултат от специфични алергени, например животински косми, химически съединения, акари, полени, спори и домашен прах. Неалергичната астма се провокира от неопределени фактори от околната среда. Най-често причинители на дразненето са психическо напрежение, инфекции, хормонални промени, физически усилия и други. Третият тип се дефинира като комбинация от тези 2 типа.

Проявата на симптомите на заболяването варира в широки граници. Те могат да бъдат едва доловими или в другата крайност, изключително тежки, като застрашават живота на човека. Основният симптом на астмата е така нареченият астматичен пристъп. Той се характеризира със затруднено дишане, кашлица и стягане в областта на гърдите.Диагностицирането на заболяването се извършва с помощта на уред за функционално изследване на дишането и специални провокационни проби с вещества, които имат определено въздействие върху дихателната система. Допълнително се провеждат тестове, които целят да се открие кои алергени дразнят дихателните пътища. Допълнително може да се изследва кръвта на пациента, за да се установи дали има увеличено количество протеини, които водят до появата на алергични реакции.

Астмата е заболяване, което не може да бъде излекувано напълно. В настоящия момент съществуват медикаменти, които, ако се използват редовно, може да минимизират проявата на астматични пристъпи. При лекуване на заболяването се използват 2 подхода, лечение при пристъп и лечение в период извън пристъпи. В периода на пристъпа се използват лекарства, които имат бързо действие. Те се употребяват само в периода на пристъп, а не постоянно. При лечението в извънпристъпния период се използват инхалаторни кортикостероиди, които осигуряват облекчаване на възпалението в дихателната система на болния.

 
Коментари
Автор: mariya
От дата: 04/06/2014 01:14
Vispalenie na debeloto cervo
Напишете коментар
Име
Вашият Коментар*
Въведете визуалния код*
Всички коментари ще бъдат прегледани и одобрени преди публикуване.

уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!