Краста

Крастата представлява кожно заболяване, което се причинява от кърлежа Sarcoptes scabiei. Тя се характеризира с наличие на изключително силен сърбеж по тялото. Болестта е описана още преди няколко века, а през 17 век е бил изолиран причинителят й. Заразяването се осъществява с пряк контакт със заразен, с употребата на общи дрехи или полов контакт. Съществува вероятност човек да се инфектира и от животно, например куче, но симптомите на заболяването са много по-слабо изразени. Заболяването се характеризира с по-висока честота при хора с нисък социален статус и лоша лична хигиена.

Заболяването се развива след 3- 6 седмици с кожни промени на определени зони, което допълнително улеснява поставянето на диагнозата. Обикновено обривите са разположени между пръстите на ръцете, около лактите, пъпа, зърната на гърдите, половите органи и бедрата. При децата обрив се получава най-често по дланите и ходилата. В кожните участъци се забелязват белезникави линийки, които имат дължина от няколко милиметра до 1- 2 сантиметра. На засегнатите зони се появява силен сърбеж, който се усилва вечерно време.

За да се постави диагнозата трябва да се изолират яйцата на кърлежа или самият той. Това става като се остърже кожата с кюрета в минерално масло и след това материалът се наблюдава под микроскоп. Крастата рядко може да се усложни, но е важно диагнозата да бъде потвърдена от дерматолог. По време на лечението на страдащия от заболяването се предписват лекарства за намазване на цялата кожа, без лицето. Задължително трябва да се спазват препоръките на лекуващия лекар. Мазането на кожата се извършва 2 пъти дневно, сутрин и вечер. Не се препоръчва къпане между отделните намазвания. След като приключи лечението, всички дрехи и спално бельо трябва да се изперат при висока температура. За да се предотврати връщане на заболяването отново, освен дрехите трябва да се обработят предметите около болния. Килимите и тапицериите се минават с прахосмукачка, след което торбата веднага трябва да се изхвърли. Ако има предмети, които не могат да се третират по никакъв начин, те трябва да се изолират за периода на лечението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *