Гонорея

Гонорея, или трипер, е бактериална инфекция, която се причинява от бактерията Neisseria gonorrhoae, гонокок. Заразяването с нея става посредством полов контакт, а също е възможно да се предаде от майката на детето по време на раждането. Всеки човек, който подържа сексуални контакти, е възможно да се зарази, като е достатъчно да осъществи само 1 полов контакт. За разлика от други инфекции, организмът не изработва антитела срещи гонокока и затова е възможно повторно заразяване. За първи път болестта е описана от древногръцкия лекар Гален през 2 век. През 1879 година Алберт Нейсер открива, че болестното състояние се предизвиква от бактерията гонокок, която е позната под името Neisseria gonorrhoae.

Симптомите на заболяването са различни за двата пола. Също така те много лесно могат да се объркат със симптоми на други болести. При жените заболяването може да протече с много слаби симптоми, които в определени случаи могат да останат незабелязани. Най-често се появява сърбеж в гениталната област, зачервяване на шийката на матката, болезнено уриниране, а когато инфекцията достигне пикочния канал може да се пояяви отделяне на жълтеникава и гъста секреция от влагалището. При силния пол се появява възпаление на пикочния канал, като през уретрата се отделя секрет с примес на гной, а уринирането обикновено става болезнено и е съпроводено със сърбеж и парене, като в някои случаи тестисите започват да се подуват.

Ако са налице някои от симптомите на заболяването трябва да се направи консултация със специалист лекар-венеролог. Извършва се тест за наличието на заболяването.  Изследва се секрет от пикочния канал при мъжете и от вътрешния отвор на шийката на матката при жените. След като установено наличието на инфекция може да започне лечението. Днес това е заболяване, което е лесно лечимо. В повечето случаи венерологът изписва по индивидуални схеми антибиотични препарати. В някои от случаите могат да се назначат антибиотични инжекционни средства. Ако гонореята не се лекува веднага след появата на симптомите е възможно поява на усложнения. И при двата пола е възможна появата на проблеми с репродуктивната система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *