Затлъстяване в детска възраст

Препоръчваме ви:

Затлъстяването представлява патологично състояние, което се дължи на увеличаване на мастната тъкан в тялото. Това състояние обикновено е в резултат на хипертрофия и хиперплазията на мастната тъкан. Увеличаването на мастната тъкан в първите години от живота е за сметка на увеличения брой мастни клетки. Именно поради тази причина лечението на затлъстяване е много трудно, а освен това съществува тенденция затлъстяването в детска възраст да се запази за цял живот.  За България честотата на затлъстяване при децата е от 10 до 16%, като се увеличава след настъпване на пубертета.

За появата и развитието на затлъстяването при децата са отговорни много комплексно действащи фактори. Такива са психосоциалните фактори, стресът, намалената физическа активност, генетичното предразположение, уврежданията на централната нервна система и други. Те водят до нарушаване на енергийния баланс, като намаляват разхода на енергия и повишават на вноса на енергия.

Класифицирани са 4 степени на затлъстяване:
– І степен – + 15 – 30 % над нормалната телесна маса, която е характерна за възрастта на детето
– ІІ степен – + 30 – 50 % над нормалната телесна маса, която е характерна за възрастта на детето
– ІІІ степен – + 50 -100 % над нормалната телесна маса, която е характерна за възрастта на детето
– IV степен – над 100 % над нормалната телесна маса, която е характерна за възрастта на детето.

Процесът на затлъстяване в детска възраст започва постепенно и преминава през дълга фаза, през която теглото се доближава до наднормената телесна маса. За този период са характерни симптомите на лесна уморяемост, слаба двигателна активност, увеличен апетит и жажда, изпотяване и невротични прояви. Затлъстяването в детска възраст се лекува трудно, като много често постигнатите резултати са нетрайни и незадоволителни. Но въпреки това колкото по-рано се започне, толкова по-големи са шансовете за връщане на нормалното тегло. Според статистическите данни, само при 1/4 от децата се постигат трайни резултати. Независимо от степента на затлъстяване, здравните специалисти винаги препоръчват да се започне лечение възможно най-скоро. Лечението включва комбинация от постепенно увеличаващ се двигателен режим и спазването на диета. Диетата трябва да е максимално разнообразна, за да може организмът да си набавя различните хранителни вещества, които са му необходими.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *